IAKO IM JE KORONAVIRUS UNIŠTIO TURISTIČKU SEZONU: Hrvati ne snižavaju cijene, Dubrovnik papren kao prošle godine, pogledajte cijene u restoranima

I dok se, primjerice, Istra puni kao auto-destinacija, Dubrovnik, koji je ovisan o gostima s kruzera i onima koji stižu avionima, zjapi prazan usred turističke sezone

  • Ekonomija

  • 17. Jul. 2020  17. Jul. 2020

  • 0

Čak i u ovoj korona-turističkoj sezoni, kada je 70 posto turista manje, cijene u ugostiteljskim objektima na jadranskoj obali ne posustaju.

I dok se, primjerice, Istra puni kao auto-destinacija, Dubrovnik, koji je ovisan o gostima s kruzera i onima koji stižu avionima, zjapi prazan usred turističke sezone, piše Slobodna Dalmacija.

Posljednjih godina Dubrovnik je stekao imidž destinacije koja je nedostupna prosječnim Hrvatima s obzirom na to da se glavnina turističke ponude bazirala na bogatim Englezima, Rusima, Amerikancima, Nijemcima te hrvatskim građanima dubljeg džepa. Prosječni građani Hrvatske tako nisu imali što tražiti u dubrovačkim restoranima i ugostiteljskim objektima gdje su cijene hrane i pića letjele u nebo.

Ništa bolja situacija nije ni sada. Kafa se na Stradunu plaća dvadesetak kuna (oko 5 KM), voćni sok 35 kuna (9 KM), a obična mineralna (od 0,25 l) košta 25 kuna (6,5 KM).

Unatoč korona-krizi, koja je ove turističke sezone Dubrovnik ostavila bez gostiju, cijene su iste lanjskima kada je Stradun vrvio inostranim turistima. Drugim riječima, izostanak bogatih turista nije pratilo snižavanje cijena, koje su i dalje ostale nedostižne hrvatskim gostima plićeg džepa, odnosno prosječnim Hrvatima koji bi zasigurno željeli posjetiti Dubrovnik, ali im vlastite financije ne dopuštaju.

Pokušaj cjenkanja 

Neki kafići i pizzerije daju dvadeset posto popusta za domaće goste, ali i tako umanjena cijena mnogima je preskupa. Primjerice, velika miješana pizza je osamdeset kuna, dok je mala deset kuna jeftinija.

Javna ustanova rezervat Lokrum spustila je cijene u usporedbi s prošlom godinom pa tako sada povratna brodska karta s ulaznicom košta 140 kuna (36 KM), dok je za one koji dolaze vlastitim plovilima ulaznica 100 kuna (26 KM), a za djecu od 5 do 15 godina 20 kuna (5,20 KM). Cijene su s aspekta prosječnoga hrvatskog građanina previsoke bez obzira na to koliko neko želi posjetiti Lokrum, Dubrovačke zidine ili pak samo popiti kafu na Stradunu.

Bez obzira na to što nema turista, a u sretnim vremenima upravo sada bi trebala biti špica sezone, ni dubrovački hoteli baš ne spuštaju cijene. Možda se za kakav aranžman može cjenkati, ali službeni cjenovnici su na nivou prošlogodišnjih. Čini se da je tamošnjim hotelijerima isplativije držati prazne sobe nego spustiti cijenu koja bi bila pristupačna hrvatskim građanima.

Za razliku od Dubrovnika, dolina Neretve gostima je puno prihvatljivija, pa su se ovdašnji turistički djelatnici potrudili napraviti aranžmane baš po mjeri hrvatskih gostiju.

Cijene hrane i pića su čak dva do tri puta jeftinije u usporedbi s Dubrovnikom. Vikend u Neretvi (tri dana i dvije noći) na bazi polupansiona za dvije osobe u restoranu "Villa Neretva", može se provesti za 1.350 kuna (350 KM), što podrazumijeva fotosafari neretvanskom močvarom, posjete arheološkom Muzeju Narone i Prirodoslovnom muzeju Metković te obilazak jame u Predolcu, uz degustacije vina i rakije. Sve to prate jeftina hrana i piće, pristupačni prosječnom građaninu.

NERETVA vs. DUBROVNIK

Neretva
Pizza miješana, velika – 50 kuna
Špageti bolognese – 30 kuna
Rižot – 40 kuna
Miješano meso – 60 kuna
Bečki odrezak – 40 kuna
Omlet – 25 kuna

Dubrovnik
Pizza miješana, velika – 80 kuna
Špageti bolognese – 70 kuna
Rižot – 90 kuna
Miješano meso – 100 kuna
Bečki odrezak – 90 kuna
Omlet – 60 kuna

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...