HRVATSKI MEDIJI ŠOKIRANI DODIKOVOM IZJAVOM: "Bilo je lagodno razgovarati o Hrvatima u RS-u. Njihovi su problemi riješeni!"

Svi vodeći mediji u susjednoj Hrvatskoj prenijeli su jučerašnju izjavu Milorada Dodika da je bilo lagodno razgovarati o položaju Hrvata u RS-u, jer su njihovi problemi riješeni. Zvučalo je to kao parodija pjesme u kojoj se kaže da pare nisu problem, jer - para nema.

  • Regija

  • 18. Sep. 2020  18. Sep. 2020

  • 3

"Bilo je lagodno u Zagrebu razgovarati o položaju Hrvata u Republici Srpskoj, jer su njihovi problemi riješeni", rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u četvrtak o  razgovorima s hrvatskim državnim vrhom.

Na novinarsko pitanje o položaju Hrvata u Republici Srpskoj, Dodik je odgovorio da mu to nije predstavljalo nikakav problem u razgovorima sa Milanovićem i Plenkovićem.

"Bilo mi je lagodno u Zagrebu razgovarati o položaju Hrvata u RS-u", kazao je i konstatirao da položaj Hrvata u tom entitetu "više nije tema koja zahtijeva neko rješavanje".

Kakao piše "Jutarnji list", Dodik tvrdi da su svi problemi Hrvata koji žive u RS-u riješeni, a kao dokaz za to ponudio je konstataciju da je njihove interese godinama zastupao HDZ-ov ministar za izbjeglice u entitetskoj vladi.

Kao dodatni argument za te tvrdnje, konstatirao je da će biti izmještene trase planiranih autocesta kako ne bi prolazile kroz hrvatska povratnička naselja. 

Izjavu novinarima Dodik je u četvrtak zaključio konstatacijom da njega, zapravo, Hrvati vole pa to pokazuju i na izborima.

"Reći ću vam da je znatan broj Hrvata u RS-u glasovao za Milorada Dodika", kazao je aludirajući na ishod posljednjih općih izbora iz 2018. godine, na kojima je u utrci za člana Predsjedništva BiH pobijedio Madena Ivanića.

Nakon Dodikove izjave, hrvatski novinari dohvatili su se statistike pa su izračunali da je na teritoriji današnje Republike Srpske 1991. godine živjele su 144.000 Hrvata i da su činili 9,2 ukupnog broja stanovnika, dok je, prema posljednjem popisu iz 2013.  godine, Hrvata u tom entitetu bilo tek nešto više od 29.000 te se njihov udio smanjio na 2,4 posto.

Problem Hrvata u RS-u riješen je njihovim nestankom, konstatiraju hvatski analitičari analizirajući Dodikovu izjavu.

Hrvatski mediji, također, citiraju ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Turković, koja je reagirala na Dodikove istupe u četvrtak izjavom da je na teritoriji RS-a na djelu diskriminacija Bošnjaka i Hrvata, čija je zaposlenost u javnom sektoru u tom entitetu minimalna.

Također se citira izjava banjalučkog biskupa Franje Komarice, koji je na zasjedanju Biskupske konferencije u julu ove godine kazao kako se i malobrojni vjernici koji su ostali na područu te biskupije, sada iseljavaju, jer ne mogu opstati.

"Usljed sve teže ekonomske situacije i opće deprimirajuće društvene atmosfere u zemlji, svjedočimo u našim župama novom iseljavanju u druge zemlje radno sposobnog pučanstva, uključujući i cijele obitelji”, kazao je biskup Komarica dodavši da se još sprječava odavno zatraženi povratak nacionaliziranih crkvenih dobara na području Banje Luke i Bosanske Gradiške te Bosanskog Novog.

Kazao je kako Crkva ima problem s vlastima Republike Srpske i u nastojanjima da se otkrije sudbina Hrvata, ali i svećenika ubijenih u proteklom ratu.

"Iako je od završetka rata prošlo 25 godina, mi još uvijek, nažalost uzaludno, tražimo da nam ovdašnje entitetske vlasti vrate posmrtne ostatke kidnapiranog iz župne kuće u Novoj Topoli i ubijenog tamošnjeg župnika Ratka Grgića. Do sada nitko nije pozvan na odgovornost ni za njegovo ubojstvo ni za nasilnu smrt druge naše šestorice svećenika i jedne redovnice, kao i više stotina ubijenih naših župljana, uključujući 70-ak masakriranih katolika sela Briševo u župi Stara Rijeka”, podsjetio je biskup Komarica. 

(Sl. B.)

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...