POLITIČKI ANALITIČAR IBRAHIM PROHIĆ: Posjeta Dodika Zagrebu je svojevrsni diplomatski incident...

Politički analitičar i psiholog Ibrahim Prohić povodom nedavne posjete Milorada Dodika Zagrebu na Facebooku se oglasio porukom: "Provjerio sam, u Zagrebu, nije u Karađorđevu."

  • Politika

  • 19. Sep. 2020  19. Sep. 2020

  • 2

"Godina je 2020., nije 1990. i neka. Dobra je strana ove vijesti što ona demantira izjavu aktuelnog predsjednika RH da se u BiH nema s kim razgovarati. Ima, ima - Samo je pitanje izbora sagovornika, motiva i političkih ciljeva".

"Dat ću poprilično oštru kvalifikaciju ovoga što se desilo u Zagrebu prije nekoliko dana. Po mom sudu, to je svojevrsni diplomatski incident. Incident je iz više razloga i za to postoji dovoljno argumenata. Način na koji je on organiziran sa čitavim nizom propusta i slabosti, gdje je povrijeđen i protokol Republike Hrvatske, odnosno Ureda predsjednika te države, po načinu kako se daju izjave poslije susreta i na kraju, najviše važno, jesu skriveni politički motivi koji stoje iza ovakvog jednog incidenta", kazao je Prohić gostujući na N1.

Kako je naveo, Republika Hrvatska voli o sebi misliti i govoriti kao o savremenoj uređenoj i jakoj državi.

"Oni su ovdje u ovom slučaju pokazali čitav niz propusta. Ovo što je uradio predsjednik Republike Hrvatske, je de facto ignorirao, zaobišao i potcijenio institucije BiH i državu BiH. On poziva predstavnike ili lidere etničkih zajednica. Postavlja se pitanje zašto se vraća to sve na ideološku matricu na kojoj je pripreman rat u Jugoslaviji i na matricu na kojoj je pripreman rat protiv BiH. Imate nasrtaj na državu BiH, na njenu konstituciju. Od završetka rata ne može da se iskorači zato što se insistra na retrogradnoj i pogubnoj matrici", naveo je Prohić u razgovoru sa Sanelom Dujković. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...