"SB" NA PRESSU: SUTRA POČINJE KAMPANJA: Evo kakvu je poruku CIK poslao političarima... (FOTO)

Za predstojeće izbore kandidovala su se ukupno 543 politička subjekta.

  • Politika

  • 15. Okt. 2020  15. Okt. 2020

  • 0

Na današnjoj konferenciji za medije Centralne izborne komisije (CiK) Bosne i Hercegovine član ove komisije Suad Arnautović promovirao je online kurs za najširi krug članova biračkih odbora, za posmatrače na izborima, medije i birače u BiH. Ovo je svojevrsna obuka za sve na biračkim mjestima.

Ovaj kurs je besplatan i dostupan je na web-stranici Obuke.izbori.ba.

"Ovo je značajan korak zbog dostupnosti široj javnosti, ali značajan je i sa zdravstveno-epidemioloških preporuka na izborima u vrijeme pandemije", kazao je Arnautović.

Istaknuo je da je za ove lokalne izbore potrebno imenovati 52.000 članova biračkih odbora i njihovih zamjenika.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar najavio je da sutra počinje predizborna kampanja i traje do 14. novembra, odnosno do dana izborne šutnje.

Kako je naveo, na lokalnim izborima sudjeluju 543 politička subjekta.

"U Centralni izborni popis u svim jedinicama u BiH upisane su 3.283.194 osobe", rekao je Bakalar.

Za predizbornu kampanju je naveo da je, prema Izbornom zakonu, to vrijeme kada političke stranke i kandidati predstavljaju svoj program.

"Ova kampanja je posebna, jer se prvi put održava u vrijeme pandemije te ih molimo da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera, koje su trenutno na snazi", dodao je on.

Pozvao je sve političke subjekte i druge učesnike izbornog procesa da se suzdrže od izjava koje dižu tenzije i da na fer-način koriste izbornu kampanju.

Napomenuo je da CIK ima pravo da kazni novčano svakoga ko krši Izborni zakon u vrijeme kampanje, najviše sa 10.000 KM, a može i da ukloni ime kandidata s liste ili poništi ovjeru političkog subjekta.

Govorio je i o finansiranju izborne kampanje. Maksimalni dozvoljeni iznos za finansiranje troškova je da se broj birača u svim jedinicima u kojima su politički subjekti prijavljeni na izborima, pomnoži sa 30 feninga.

Centralna izborna komisija će dokaze o pokušajima izbornih prevara primati sve do potvrđivanja rezultata i prosljeđivati nadležnim tužilaštvima, istaknuo je danas predsjednik CiK-a, piše Radio Sarajevo.

Istaknuo je da je do sada jedino reagovalo Tužilaštvo Brčko distrikta na prijave o pokušaju izbornih prevara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...