NIKAD GORA IZLAZNOST NA IZBORIMA: Sprema li se politički debakl na Bliskom istoku?

Najniže do sad.

  • Svijet

  • 02. Mar. 2024  

  • 0

Prema današnjim nezvaničnim izvještajima, izlaznost na iranskim parlamentarnim izborima, koja se smatra testom legitimiteta vjerskog rukovodstva, bila je oko 40 posto, što bi bila najniža cifra od Islamske revolucije 1979.

Uz značajne umjerene i konzervativne političare koji nisu učestvovali na izborima i reformistima koji su jučerašnje izbore ocijenili kao neslobodne i nepravedne, bitka se zapravo vodila između tvrdolinijaša i nižerangiranih konzervativaca koji su isticali vjernost idealima Islamske revolucije, prenosi novinska agencija HINA

Vjerskim vlastima potrebna velika izlaznost Ministarstvo unutrašnjih poslova trebalo bi kasnije danas da objavi zvanične podatke o izlaznosti na izborima.

Vjerskim vlastima je potreban veliki odziv da bi popravili svoj legitimitet koji je teško oštećen u antivladinim protestima 2022/23. koji su eskalirali u neke od najžešćih političkih nemira od Islamske revolucije ajatolaha Ruholaha Homeinija.

Zvanične ankete su pokazale da će od 61 miliona ljudi sa pravom glasa izaći samo 41 posto. Čini se da se to obistinilo, nakon što je list Hamšahri objavio da je na izbore izašlo oko 25 miliona ljudi.

Sve veće nezadovoljstvo građana

Na parlamentarne izbore 2020. izašao je rekordno mali broj birača, njih 42,4 posto.

U 2016. izlaznost birača bila je 62 posto Izbori se održavaju u atmosferi sve većeg nezadovoljstva zbog ekonomskih teškoća i ograničenja političkih i društvenih sloboda. Juče je izabrano i 88 pripadnika takozvanih Iranaca. Skupština eksperata, utjecajno tijelo koje treba da izabere naslednika 84-godišnjeg vjerskog vođe, ajatolaha Alija Hamneija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...