“SLOBODNA BOSNA” ISTRAŽILA; KAKO POLITIČKE STRANKE KUPUJU GLASOVE: Do glasača se dolazi starim i jeftinim “trikovima”...

Građevinski radnici imaju pune ruke posla. Rovokopači, kranovi i druge građevinske mašine rade dan i noć kako bi završili posao pred izbore, koji će političarima osigurati glasove.

  • Vijesti

  • 16. Okt. 2020  16. Okt. 2020

  • 0

Jeftini politički trikovi, praćeni asfaltiranjem ulica, postavljanjem rasvjete, gradnjom kanalizacione mreže, mostova... obilježit će i ovu političku kampanju, koja je u našoj zemlji počela danas.

Građevinski radnici imaju pune ruke posla. Rovokopači, kranovi i druge građevinske mašine rade dan i noć kako bi završili posao pred izbore, koji će političarima osigurati glasove.

ZLOUPOTREBE ZA IZBORNU KAMPANJU

Srđan Traljić iz "Transparency Internationala BiH" kazao je za “Slobodnu Bosnu” kako su kroz monitoring predizbornog perioda za dva mjeseca evidentirali 547 primjera intenziviranja javnih radova. 

“S obzirom na to da se radi o kratkom periodu i da smo u 70 lokalnih zajednica evidentirali desetak slučajeva dnevno gdje se otvaraju putevi, vodovodi i drugi infrastrukturni objekti, polaže kamen temeljac i obilaze radovi u raznim fazama, možemo reći da se evidentno radi o zloupotrebi za predizbornu promociju”, rekao je Traljić.

alt

(Nova rasvjeta u vrijeme izbora - Foto: Općina Visoko)

Interesantno je i da najveći broj lokalnih zajednica jednom godišnje provede nabavku za redovno održavanje puteva na cijeloj teritoriji ili čak jednom u četiri godine i većinu radova tempira u predizbornom periodu zbog njihovog internog dogovora sa ponuđačima.

Građevinski radovi svakako nisu jednini "trikovi" kojima se, uslovno rečeno, kupuje podrška.

"Transparency International BiH" zabilježilo je u ovom periodu 150 slučajeva raspodjele raznih jednokratnih podsticaja.

Dakle, niko nije donio zakon, našao sistemsko rješenje i dao prava nekoj kategoriji stanovništva nego se uglavnom novac dijeli jednokratno pred izbore.

PREDIZBORNA ZAPOŠLJAVANJA, BESPLATNI PREGLEDI...

“Zabilježili smo i brojne slučajeve predizbornog zapošljavanja, omogućavanja besplatnih pregleda, putovanja i drugih pogodnosti, reklamiranja javnih institucija kojima se promovišu kandidati”, pojasnio je Traljić.

Ukoliko počnete istraživati, dovoljno je posjetiti stranice nekoliko općina, gdje ćete odmah na prvu uočiti da se uz pomoć svih već dobro poznatih “trikova” želi novcem građana olako doći do glasova.

alt

(Načelnici se javno hvale na zvaničnim općinskim web-sajtovima)

Kao primjer, TIBiH naveo je i načelnika Ugljevika, koji je jednokratno dijelio po 100 KM djeci demobilisanih boraca, a gradonačelnik Zenice isplatio je 100.000 KM Udruženju penzionera uz tvrdnju da slučaj nema veze s izborima i da će udruženje dijeliti pomoć socijalno ugroženim penzionerima.

U protekla dva mjeseca zabilježena su i 62 slučaja omogućavanja besplatnih pregleda, lijekova, putovanja i popusta na javne usluge. Gradonačelnik Bijeljine i načelnik općine Novo Sarajevo organizovali su besplatan izlet za određene kategorije stanovništva, a u Trebinju je grad iz Agrarnog fonda osnovao posebnu prodavnicu za penzionere, u kojoj mogu dobiti popust i do 50 posto.

Hoće li ova ustaljena retorika, praćena gradnjom nekoliko metara asfalta, kanalizacije, rasvjete iIi obećanim radnim mjestima, biti dovoljna da trenutna vlast sačuva svoje pozicije i domogne se novih, ostaje da vidimo nakon novembra.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...