SADA JE I AMERIKANCIMA JASNO ZAŠTO TRUMP GUBI IZBORE: Zajednice u kojima su se održavali Trumpovi skupovi platili su visoku cijenu...

Masovni predizborni skupovi američkog predsjednika Donalda Trumpa doveli su do više od 30.000 potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom i vjerovatno uzrokovali smrt 700 Amerikanaca, navodi novo istraživanje Univerziteta Stanford.

  • Svijet

  • 01. Nov. 2020  

  • 0

Voditelji istraživanja objavljenog u petak pomno su pratili 18 Trumpovih skupova između juna i septembra te njihove posjetitelje i do deset sedmica nakon skupa, prenosi Hina pisanje agencije Dpa.

"Zajednice u kojima su se održavali Trumpovi skupovi platili su visoku cijenu u smislu bolesti i smrti", zaključili su istraživači.

Istraživanje je pokazalo da je stopa bolesti COVID-19 često porasla u zajednicama koje su bile domaćini okupljanja u poređenju s obližnjim gradovima koje Trump nije posjetio.

Bez maske na skupovima podrške

"Postoje neki pokazatelji da se poštivanje zdravstvenih uputa, poput upotrebe maski, poboljšalo na kasnijim skupovima", napisali su istraživači.

Na Trumpovim skupovima posjetiocima su nuđene maske i mjerena im je temperatura, no mnogi maske nisu nosili.

Glasnogovornik njegovog protukandidata Joea Bidena oštro je kritizirao Trumpove skupove kao mjesta "super širenja" zaraze na kojima se krše sva zdravorazumska zdravstvena pravila.

Na Bidenovim skupovima sudjelovalo je mnogo manje ljudi, svi su nosili maske i držali distancu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...