TRUMP KAŽE DA SU GA POKRALI: Ovo je dokaz koji, kao kulu od karata, ruši te tvrdnje

Donald Trump tvrdi da su ga pokrali. Da je on pobjednik ako se broje 'legalni' glasovi. Da prevagu Bidenu odnose "nelegalni" glasovi. Da brojanje treba zaustaviti. I da konačnu odluku treba donijeti Vrhovni sud SAD-a.

  • Svijet

  • 06. Nov. 2020  07. Nov. 2020

  • 0

U petak prijepodne po srednjoeuropskom vremenu dogodilo se nešto što je, kao kulu od karata, srušilo čitavu Trumpovu teoriju o krađi glasova. U Georgiji je kandidat Demokrata Joe Biden prešao u vodstvo. Tijesno - jer razlika je manja od hiljadu glasova - ali ipak vodstvo.

altJessica Mcgowan/AFP

A Georgija, podsjetimo, nije Pennsylvanija. Tu kompletnu infrastrukturu vlasti kontroliraju Trumpovi Republikanci. To je jedna od najtvrđih "crvenih" utvrda. U njoj krađa glasova kontra kandidata Republikanske stranke naprosto nije moguća.

Bez obzira ko na kraju pobijedio na izborima u ovoj južnoj republikanskoj utvrdi, Georgia jasno pokazuje da ovdje nije riječ o krađi glasova. Nego o njihovom brojanju. U Georgiji su Bidenu prevagu donijeli glasovi iz Atlante. Kao i u nizu drugih država u kojima su birači u velikim urbanim sredinama glasove većinom dali vremešnom Demokratu koji je izazvao Trumpa.

altBrendan Smialowski/AFP

Prije izbora niko - ni Demokrati ni Republikanci – nisu vjerovali da bi Georgija mogla postati poprište tijesne izborne bitke. I prometnuti se u tzv. battleground state. Demokrati su, doduše, vidjeli određenu šansu. Ne možda za pobjedu, ali za ostvarivanje što boljeg rezultata, pa i vjetar u leđa svom kandidatu za Senat svakako.

U toj saveznoj državi broj Afroamerikanaca konstantno raste. A obzirom na česte Trumpove twittove usmjerene upravo protiv njih, Demokrati su odlučili u Georgiji pokupiti što je moguće više glasova. U samom finišu kampanje tamo je otišla kandidatkinja za potpredsjednicu Kamala Harris. A u Atlanti je za Bidena agitirao i bivši predsjednik Barrack Obama.

Što se, čini se - isplatilo. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...