NOVI TEŽAK UDARAC ZA ODLAZEĆEG PREDSJEDNIKA: "Deutsche Bank" želi prekinuti sve veze s Trumpom…

Dobro obaviješteni izvori iz "Deutsche Banka" potvrdili su za Reuters kako se banka pokušava izvući iz kreditnih aranžmana s Donaldom Trumpom.

  • Ekonomija

  • 09. Nov. 2020  09. Nov. 2020

  • 0

Radi se o 340 miliona dolara, koliko iznose tri preostala kredita koja su odobrena "Trump Organisationu", kojeg sada vode dva Trumpova sina.

Iako krediti dospijevaju na naplatu 2023. i 2024. i iako nema strahovanja kako ih Trump ne bi mogao otplatiti, banka želi izaći iz poslova s Trumpom u promijenjenim političkim okolnostima nakon predsjedničkih izbora koje je dobio Trumpov protukandidat Joe Biden.

Čekanje dok Trump napusti dužnost olakšalo bi banci traženje otplate, prodaju zajmova drugom dužniku ili ovrhu ako Trump ne može otplatiti ili refinansirati zajmove, navodno su rekli dužnosnici "Deutschea".

Međutim, prema jednom visokom dužnosniku kojeg je Reuters citirao, ideja o prodaji zajmova drugom dužniku na sekundarnom tržištu nije zaživjela, dijelom i zato što nije jasno ko bi želio kupiti zajmove i prateće problemi koji dolaze s njima.

Ranije je bilo poznato da "Deutsche Bank" preispituje svoj odnos s Trumpom, ali "njegova nedavna revnost da prekine sve veze i konture rasprava u svjetlu izbora prethodno nisu prijavljeni", navodi se u članku Reutersa.

"Deutsche Bank" odbio je komentirati to pitanje, Bijela kuća nije odmah odgovorila na "Forbesov" zahtjev za komentar.

Veze Donalda Trumpa s "Deutsche Bankom" "traju dulje od bilo kojeg od njegovih brakova i [skrivaju se] u većoj tajnosti", napominje u iscrpnom izvještaju o njihovoj vezi "Financial Times".

Od otprilike 1998., banka je Trumpu posudila najmanje dvije milijarde dolara, rekao je visoki dužnosnik banke za Reuters. U aprilu je grupa američkih senatora, predvođena Elizabeth Warren, zatražila od "Deutsche Banka" detalje o Trumpovim poslovnim kontaktima nakon što je "New York Times" izvijestio da je "Trump Organisation" zatražio od banke moratorij za neke svoje zajmove kao rezultat poteškoća s kojima se suočavaju usred pandemije koronavirusa.

"Ovaj izvještaj... izaziva zabrinjavajuće nove zabrinutosti u kojoj mjeri 'Deutsche Bank' drži finansijsku polugu nad predsjednikom i njegovom porodicom i implikacijama ovog tekućeg finansijskog odnosa", napisali su tada senatori.

Taj je zahtjev u konačnici odbijen, ali to bi se moglo promijeniti nakon što je Trump izgubio izbore.

Jedan viši izvršni direktor "Deutsche Banka" rekao je za Reuters da su istrage i medijski pritisak "ozbiljna kolateralna šteta", dok su tri dužnosnika rekla da je taj odnos "nepoželjna distrakcija za banku". Trumpov ukupni dug procjenjuje se na čak milijardu dolara, ali valja uzeti u obzir da se vrijednost njegove imovine procjenjuje na 3,66 milijardi dolara. Dakle, suprotno brojnim špekulacijama - Trump je daleko od bankrota...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...