OVO SU IMENA BIZNISMENA KOJI SU LIŠENI SLOBODE U AKCIJI "PROFIT": Terete se za organizovani kriminal...

Nakon jučerašnjih pretresa, uhapšeno je ukupno 14 osoba.

  • Hronika

  • 10. Dec. 2020  10. Dec. 2020

  • 0

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), nakon kriminalističke obrade u prostorijama te agencije, počeli su predavati Tužilaštvu KS uhapšene u akciji “Profit”.

Nakon jučerašnjih pretresa, uhapšeno je ukupno 14 osoba.

Kako smo ranije objavili, istragom je, nakon proširenja, obuhvaćeno 18 osoba i devet firmi.

Uhapšeni se terete za organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima prevara u privrednom poslovanju, pranje novca, prevara i zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Prvoosumnjičena u ovom predmetu je Smiljka Jusufranić, supruga preminulog Ibrahima Jusufranića, nekadašnjeg direktora GRAS-a i vlasnika Internacionalnog univerziteta u Travniku.

Tužilaštvu je jutros predat njen brat i nekadašnji Jusufranićev suoptuženik u predmetu “GRAS” Branislav Petrović, koji je novo ime i dosad se nije spominjao kao osumnjičeni u ovom slučaju.

Pod istragom su i Zijad Blekić, direktor brokerske kuće "Eurohaus", Hasan Ćelam, predsjednik Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH, te Edin Muftić, nekadašnji direktor FIMA banke, i biznismen Edin Dizdar.

Smiljka Jusufranić, Edin Dizdar i Zijad Blekić sumnjiče se da su organizirali grupu čiji članovi su postali ostali osumnjičeni, koji su imali svoje uloge u njenom funkcioniranju, piše "Faktor".

Oni se terete da su kao organizovana kriminalna grupa, iskorištavanjem pozicija u više firmi, sklapali fiktivne ugovore, ugovore o pozajmicama i cesijama.

Sumnjiče se, također, da su manipulativnim radnjama na tržištu vrijednosnih papira te višemilionskim transkacijama posredstvom FIMA banke ostvarili nezakonitu imovinsku korist od oko 30 miliona KM.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...