BIVŠI TUĐMANOV MINISTAR TEŠKO BOLESTAN, RAZOČARAN U HDZ: "Ne bojim se umrijeti, a nije me strah ni tumora. Vodeći HDZ-ovci me uopće nisu pitali kako sam"

Uprkos nizu dužnosti i funkcija koje je obavljao u HDZ-u i u hrvatskoj državi, ništa nije tako zaintrigiralo javnost za njegov život kao saznanje da se i on razbolio.

  • Regija

  • 14. Dec. 2020  14. Dec. 2020

  • 1

Prof. dr. sc. Andrija Hebrang (74), profesor emeritus, nekadašnji ministar zdravstva i Tuđmanov potpredsjednik HDZ-a, nedavno je i javno objavio da boluje od raka. Uprkos nizu dužnosti i funkcija koje je obavljao u HDZ-u i u hrvatskoj državi, ništa nije tako zaintrigiralo javnost za njegov život kao saznanje da se i on razbolio. U razgovoru za "Slobodnu Dalmaciju" Hebrang razotkriva svoju intimu, ali i intimu pokojnog predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana.

Kako ste uopće otkrili da ste bolesni? I da imate rak?

- Ovoga proljeća bio sam još u punom naponu snage. Izabran sam za profesora emeritusa na Zagrebačkom sveučilištu i s time imam pravo i obavezu doživotnog obavljanja određenih aktivnosti na Medicinskom fakultetu. Uz to kao umirovljenik sam uspješno ušao u poduzetničke vode i tako u mirovini nastavio raditi cijele dane. A onda odjednom umor, gubitak na težini i neke čudne temperature. Nakon tri dana poduzeo sam osnovne pretrage i odmah shvatio da idem u smjeru hematološke problematike. Moja zasluga je jedino u tome da sam sve poduzeo odmah.

Koja je, zapravo, tačno Vaša dijagnoza? I šta ona znači? Da s njom možete živjeti i držati bolest pod nadzorom ili Vas čeka neizvjesna bitka? I je li istina da ste sami sebi postavili dijagnozu, kao što piše na nekim portalima?

- Svašta sam pročitao na portalima. Istina je to da sam odmah shvatio kuda moram ići. To je Odjel za hematologiju KB-a "Merkur“, gdje već godinama pratim rad jedne vrsne liječnice, profesorice, znanstvenice svjetskoga glasa s kojom sam do sada samo surađivao. To je prof. dr. sc. Slobodanka Ostojić, koja je svoj život posvetila pacijentima i svakodnevno im je na raspolaganju. Već na prvom razgovoru osjetio sam ono što je bolesniku najvažnije, njezinu sigurnost i odlučnost da se bolest ukroti. Odmah je potvrdila moje sumnje, citirala najnovije podatke iz svjetske literature i krenula u dijagnostiku.

Kakve su prognoze s obzirom na dijagnozu?

- Prognoza je, kao i kod većine ostalih malignoma, šarolika. Ovisi o sreći, dobrom praćenju bolesti i pravilnom reagiranju na promjene, disciplini... Ako se sve posloži, za moje godine prognoza nije loša.

Je li Vas zvao ko iz stranke kad ste se razboljeli? Je li Vam ko nudio pomoć ili Vam, kao ljekaru i bivšem ministru, pomoć i ne treba?

- Svakom čovjeku u nevolji treba pomoć, barem lijepa riječ. Nije me nitko nazvao iz stranke kad sam se razbolio osim nekoliko starih članova. Napominjem da sam jedan od najstarijih članova stranke i da nikada, baš nikada, nisam izlazio iz stranke. Neki, koji su Tuđmana ostavljali kad god im je to odgovaralo, pripisivali su mi da sam ušao u stranku HIP. Nisam nikada, bio sam njezin član dok je bila udruga.

Za mene postoji samo jedna državotvorna stranka i ne napuštam je čak ni kad ona mene ostavi. Takav odnos prema svojim članovima je isto posljedica detuđmanizacije, jer bi me on, rukovođen humanim principima, često nazvao i pitao za one koji su se ozbiljno razboljeli. Ne samo za članove HDZ-a, nego i za pripadnike drugih stranaka. Sada je to daleka povijest, kazao je Hebrang.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...