IZRAELCI „PROVALILI“ POZNATU APLIKACIJU: „Probili smo zaštitu najsigurnije aplikacije i presreli dopisivanje između opasnih bandi…“

Aplikacija za dopisivanje Signal do sada je slovila kao najsigurnija aplikacija za razmjenu poruka i multimedijskog sadržaja.

  • HiTec

  • 23. Dec. 2020  23. Dec. 2020

  • 0

No, izraelska kompanija koja se bavi računarskom sigurnošću Cellebrite tvrdi kako je uspjela probiti Signalovu zaštitu i dekodirati zaštićene poruke koje su razmjenjivali članovi bandi, dileri drogom, pa čak i demonstranti.

U svom blogu iz Cellebritea su pojasnili kako su pronašli ključ za dekodiranje koji im omogućava pristup porukama koje Signal pohranjuje u svojoj bazi podataka. Nakon toga, uspjeli su se probiti u bazu podataka koja im je, pak, omogućila pristup porukama.

Cellebrite su na svom blogu prvo opisali cijeli postupak do u detalje, ali su u međuvremenu izmijenili blog i obrisali one najosjetljivije dijelove.

Nije jasno jesu li to učinili kako bi spriječili hakere ili druge kompanije da naprave isto ili su im se javili iz Signala i zatražili da uklone postupak kako ne bi kompromitirali njihove korisnike.

U svakom slučaju, ako i drugi stručnjaci potvrde da je moguće presresti i pročitati poruke koje se šalju putem aplikacije Signal, to bi moglo biti pogubno za tu aplikaciju, ali i brojne njene korisnike.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...