UDAR NA POPULARNU MREŽU: Zašto TikToku prijeti zabrana u SAD-u, evo što trebate znati

ByteDance, vlasnik popularne aplikacije, dobio je 270 dana za prodaju njenog ogranka u SAD-u. Najavili su kako će se boriti protiv toga

  • HiTec

  • 25. Apr. 2024  25. Apr. 2024

  • 1

Nakon što ga je Senat usvojio, američki predsjednik Joe Biden potpisao je zakon koji zahtijeva od kineskog vlasnika TikToka prodaju američkog ogranka te aplikacije.

Ogluše li se u ByteDanceu, suočit će se sa zabranom rada te aplikacije na području Sjedinjenih Država.

Šta bi se moglo dalje dogoditi? Pogledajmo.

Kakvi su rokovi?

Zakon daje ByteDanceu 270 dana za prodaju svog poslovanja u SAD-u. Mogu dobiti još 90 dana produženja. Taj rok znači kako bi odluka mogla pasti 20. januara iduće godine, u vrijeme inauguracije idućeg predsjednika.

Ako ByteDance ne uspije zaključiti prodaju, suočit će se s nacionalnom zabranom, blokiranjem u trgovinama aplikacijama i web hostinga koji distribuiraju TikTok.

Zašto SAD prijeti zabranom TikToka?

Američki zakonodavci i vlasti zabrinuti su da bi podacima 170 miliona američkih korisnika TikToka mogla pristupiti kineska država.

Prvi čovjek FBI-ja Christopher Wray vjeruje kako vlasti u Pekingu mogu utjecati na ljude manipulirajući algoritmom koji upravlja onim što ljudi gledaju na TikToku, kao i da Kinezi prikupljaju korisničke podatke za 'tradicionalne špijunske operacije'.

TikTok negira da je kineska vlada pokušala pristupiti američkim korisničkim podacima i tvrdi kako će odbiti svaki takav zahtjev.

Hoće li se TikTok žaliti?

TikTok je već najavio kako će se boriti protiv prijedloga zakona na sudu čim bude potpisan, označivši ga kršenjem prvog amandmana američkog Ustava, koji štiti slobodu govora.

Uvjereni su kako je Ustav na njihovoj strani i kako će pobijediti. Takav je pravni stav već išao u prilog TikToka nakon što je sudija u američkoj saveznoj državi Montani, koji je zabranio aplikaciju, blokirao taj potez jer je kršio prava korisnika na slobodu govora.

Posljednji put kada su SAD pokušale zabraniti TikTok, 2020. nakon izvršne uredbe koju je izdao predsjednik Donald Trump, kompanija je osigurala preliminarnu zabranu protiv tog poteza nakon što je sudija u Washingtonu rekao da bi zabrana 'vjerojatno premašila' granice zakona.

TikTok bi mogao ponovno tražiti takvu zabranu, prije nego što ospori ustavnost prijedloga zakona. Proces bi mogao trajati dvije godine.

Američka vlada vjerovatno će na sudu tvrditi kako postoje razlozi za nacionalnu sigurnost ne bi li ishodili zabranu. Ali, morat će dokazati kako je ta prijetnja stvarna, i kako je zabrana nužna.

Ko bi mogao biti zainteresiran za kupovinu TikToka u SAD-u?

Bivši američki ministar finansija Steve Mnuchin najavio je sastavljanje konzorcija za kupovinu.

Među mogućim kupcima su Microsoft, Oracle i Walmart, koji su već bili pokazali zanimanje. ByteDance također ima niz američkih investitora, uključujući investicijske kompanije General Atlantic, Susquehanna i Sequoia Capital.

No, ne očekuje se kako će kineska vlada dozvoliti prodaju TikTokovog algoritma. Pitanje je koliko ostala imovina vrijedi bez njega.

Procjenjuje se kako poslovanje TikToka u Velikoj Britaniji vrijedi oko 100 milijardi američkih dolara s algoritmom, između 30 i 40 milijardi američkih dolara bez njega.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...