PAZITE KAKO I KOGA SPOMINJETE: Ako opsujete Bošnjake - teško ćete uvrijediti Hrvate, a ako ružno govorite o Hrvatima, Bošnjaci bi se mogli naljutiti…

„Slobodna Bosna“ donosi novi zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 15. Feb. 2021  15. Feb. 2021

  • 2

Naša današnja priča dotaknut će se bh. prezimena, i to konkretno prezimena Bošnjak i Hrvat.

Naime, mnogi od nas ni danas ne znaju kako su nastala ta dva prezimena, koja prema svojim nazivima asociraju na naciju i narod, no stvari nisu uvijek onakve kakvima se čine.

Prezime Bošnjak, koje u velikoj većini nose Hrvati u Bosni i Hercegovini, ali i u Hrvatskoj, nastalo je kao posljedica okolnosti u kojima su se našli katolici i pravoslavaci koji su morali u Osmanlijskoj carevini plaćati dodatni porez kao nemuslimani (porez se zvao džizja, Turski cizye), što ih je nekad dovodilo do ruba egzistencije. Zato su bježali iz Bosne, pravoslavci u Srbiju, a katolici u Hrvatsku. Do sredine 19. vijeka prezimena su u Bosni imali samo članovi kraljevskih i plemićkih porodica, običan kršćanski svijet identificirao se krštenim imenom i imenom oca; naravno, govorili su i da su Bošnjaci, pa su im vlasti u zemljama u koje su dolazili upisivali tu teritorijalnu oznaku kao prezime.

Zanimljivo, i danas u Hrvatskoj živi veliki broj Hrvata koji se prezivaju Bošnjak, naročito u Dalmaciji i Slavoniji. U Slavoniji postoji i naselje Bošnjaci, nedaleko od Županje, u kojem živi 4.000 ljudi, od kojih su 98 posto hrvatske nacionalnosti, a prema posljednjem popisu, u Bošnjacima živi samo jedan Bošnjak.

Slična stvar je i s prezimenom Hrvat, kojeg uglavnom nose Bošnjaci u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o muslimanskom stanovništvu koje se, nakon prada Osmanlijskog carstva, povlačilo s Turcima sa zapada i ostajalo živjeti u Bosni i Hercegovini.

Oni nešto stariji čitaoci možda se još sjećaju restorana „Stari most“ u okolici Pazarića, čiji je vlasnik bio čuveni Salko Hrvat.

Tako su prezimena Hrvo, Hrvat, Hrvačić, Hrvatović, većinom Bošnjaci.

Prezime Hrvat, a sve Bošnjaci u selu Zubeta u podnožiju planine Zvijezda.

Bilo kako bilo, prezimena u Bosni i Hercegovini, onakva kakva danas poznajemo, etablirana su s dolaskom Austrougarske monarhije.

Stoga pazite, ukoliko ružno govorite o Bošnjacima - mogli biste uvrijediti Hrvata, a ako vrijeđate Hrvata, mogli biste naljutiti Bošnjake.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...