"ČETVORKA" GA JUČER PRIHVATILA, A DANAS JE PREDSTAVLJEN: Šta donosi SDP-ov prijedlog zakona o podršci povratnicima u Srebrenici

Posebno je zanimljivo da se za potrebe pripreme, izrade i provedbe plana i programa te drugih aktivnosti predviđenih ovim zakonom, uspostavlja Ured za pomoć Srebrenici.

  • Politika

  • 23. Feb. 2021  23. Feb. 2021

  • 2

"Četvorka" je jučer prihvatila, a SDP danas predstavio svoj prijedlog zakona o pomoći povratnicima u Srebrenici. Portal Klix.ba objavljuje tekst zakona koji će biti upućen Skupštini Kantona Sarajevo, potom i drugim kantonima, a ponuđen je i Federaciji BiH.

SDP precizira da se ovim zakonom određuju poticajne mjere za ubrzanu obnovu i razvoj općine Srebrenica i podrška žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici i njihovim porodicama. Kažu kako su obnova i razvoj općine Srebrenica od posebnog interesa za Kanton Sarajevo.

"Prava određena ovim zakonom odnose se na stanovnike općine Srebrenica sa prijavljenim trajnim mjestom prebivališta u ovoj općini najmanje šest mjeseci prije dana ostvarenja prava predviđenog ovim zakonom, a posebno na građane koji su preživjeli genocid u Srebrenici ili su članovi njihove porodice stradali u genocidu u Srebrenici. Članovima porodice koji su stradali u genocidu u Srebrenici, u smislu ovog zakona smatraju se roditelj ili staratelj, dijete, supružnik, brat ili sestra, djed ili nana i unuče građanina koji ostvaruje pravo, a koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici u periodu 1992. - 1995. godine ili se službeno vode kao osobe nestale u periodu počinjenja genocida u Srebrenici", navodi se u zakonu.

alt

Poticajne mjere ubrzane obnove i razvoja općine Srebrenica odnose se na:

  1. ratom razorene ili oštećene građevine (poslovne, stambene, objekte infrastrukture i druge objekte u posjedu ili vlasništvu povratnika na području općine Srebrenica),
  2. povratak prognanika i izbjeglica,
  3. zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta,
  4. osiguranje zdravstvene njege za stanovnike općine Srebrenica,
  5. tehničko-tehnološku modernizaciju domaćinstava i stambeno zbrinjavanje povratnika u općinu Srebrenica,
  6. obrazovanje i radno osposobljavanje povratnika u općinu Srebrenica,
  7. razvoj poduzetništva,
  8. prevenciju iseljavanja s područja općine Srebrenica,
  9. očuvanje sjećanja i uspomene na genocid počinjen u Bosni i Hercegovini, posebno na području općine Srebrenica,
  10. zaštitu dostojanstva povratnika na područje općine Srebrenica.

Posebno je zanimljivo da se za potrebe pripreme, izrade i provedbe plana i programa te drugih aktivnosti predviđenih ovim zakonom, uspostavlja Ured za pomoć Srebrenici.

Prema prijedlogu, svi građani sa prijavljenim mjestom prebivališta na području općine Srebrenica koji ispunjavaju uslove ovog zakona, imaju pravo na besplatno visokoškolsko, odnosno dodiplomsko i postdiplomsko obrazovanje u svim visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Kanton Sarajevo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...