KAKAV SUNOVRAT: Gubitak hemijskog i farmaceutskog diva u 2020. iznosi čak 10,5 milijardi eura

Prihodi grupe opali su za 4,9 posto, na 41,4 milijarde eura. Kada se isključi utjecaj valutnih kurseva i promjene u vlasničkom portfelju, bili su gotovo nepromijenjeni.

  • Ekonomija

  • 26. Feb. 2021  26. Feb. 2021

  • 1

Njemački hemijski i farmaceutski div "Bayer" izvijestio je u četvrtak da je 2020. zaključio s nižim prihodima i neto gubitkom zbog rezervacija za nagodbu s tužiocima u SAD-u u sporu oko posljedica upotrebe herbicida Roundup.

Prihodi grupe opali su za 4,9 posto, na 41,4 milijarde eura. Kada se isključi utjecaj valutnih kurseva i promjene u vlasničkom portfelju, bili su gotovo nepromijenjeni.

Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA), prilagođena za jednokratne stavke, također se zadržala blizu nivoa iz 2019. i iznosila je 11,46 milijardi eura.

Kompanija je godinu zaključila s neto gubitkom od 10,5 milijardi eura, uz neto izvanredne troškove od 23,36 milijardi eura.

Najveći dio tog iznosa otpada na rezervacije za nagodbu s tužiocima u SAD-u oko posljedica upotrebe Roundupa i drugih herbicida baziranih na glifosatu. U odjelu proizvoda za zaštitu zdravlja prilagođena EBITDA potonula je za 13,7 posto.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...