TEŠKI DANI ZA NJEMAČKOG GIGANTA: Dionice potonule na najnižu razinu u posljednjih deset godina...

Trenutna tržišna vrijednost kompanije je 33,6 milijardi eura.

  • Ekonomija

  • 22. Nov. 2023  22. Nov. 2023

  • 0

Dionice Bayera pale su na najnižu razinu u više od desetljeća nakon što je kompanija odustala od ključnog ispitivanja razrjeđivača krvi koji se godinama smatrao vodećim proizvodom, rekavši da nije dao očekivane rezultate

Njemačka kompanija je izjavila da je njezino ispitivanje Asundexiana kao lijeka za fibrilaciju atrija pokazalo "slabu učinkovitost" u usporedbi sa standardnim tretmanom.

Tokom vikenda, Bayer je također izgubio ključni slučaj u SAD-u oko herbicida Roundup, stečenog preuzimanjem Monsanta 2016. godine. Bayer je već platio više od 10 milijardi dolara za namirenje potraživanja povezanih s ovim najprodavanijim herbicidom i namijenio je još 6,4 milijarde dolara za buduće pravne troškove. Nakon što je proteklih godina dobila devet uzastopnih sudskih sporova, kompanija je od ljeta doživjela niz poraza na američkim sudovima, piše Momentum.

Bayerov farmaceutski odjel suočava se s istekom patenata za neke od svojih najprodavanijih lijekova, uključujući lijek protiv zgrušavanja Xarelto, i polagao je velike nade u Asundexian. Kompanija je prethodno procijenila da bi novi lijek mogao generirati do pet milijardi eura godišnje prodaje, što je četvrtina cjelokupnog farmaceutskog prihoda grupe u 2022.

Bayer je rekao da je odlučio prekinuti ispitivanje na preporuku neovisnog povjerenstva koje je pratilo studiju. Rekli su da će "dalje analizirati podatke kako bi razumjeli ishod" i objaviti ih. Kompanija je rekla da će nastaviti proučavati lijek u zasebnom ispitivanju za pacijente s moždanim udarom.

Bayer je ovog ljeta promijenio menadžment, zaposlivši bivšeg šefa Rochea Andersona, koji je obećao da će istražiti sve mogućnosti za grupu, uključujući odvajanje farmaceutskog poslovanja od agrokemikalija. Također je obećao da će poslovanje učiniti manje birokratskim i učinkovitijim.

Dionice Bayera pale su u današnjem trgovanju 17 posto, na 34,3 eura, što je njihova najniža razina od 2008. godine. Trenutna tržišna vrijednost kompanije je 33,6 milijardi eura.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...