SPECIJALITET AUSTRIJSKE KUHINJE: Danas pravimo pečeni odrezak s lukom na bečki način, jelo koje obožavaju sve generacije

Naš današnji obrok nastaje za 30 minuta, donosimo recept za četiri osobe.

  • Gastro

  • 11. Mar. 2021  

  • 0

SASTOJCI

4 juneća odreska

30 g maslaca

2 glavice luka

2 kašikice senfa

30 ml vinskog sirćeta

250 ml mesnog temeljca

brašno

ulje za prženje

sol i biber (svježe mljeveni)

PRIPREMA

Odreske očistimo od kožica i žilica te ih malo istučemo čekićem za meso, a luk narežemo na kolutove.

Zatim odreske začinimo solju i biberom, uvaljamo ih u brašno, višak otresemo i stavimo ih pržiti u tavu iznad vatre, na malo vrućeg ulja. Nakon 3-4 minute odreske okrenemo i pržimo ih još toliko.

Gotove odreske premjestimo na aluminijsku foliju i dobro ih omotamo kako bi zadržali toplinu.

Na masnoću od prženja ulijemo juhu i vinsko sirće, dodamo senf i kuhamo dalje dok umak napola ne ispari, kuhačom stružući po dnu kako bi skinuli karamelizirani sloj.

Za to vrijeme u lonac s vrelim dubokim uljem dodamo kolutove luka i pržimo ih do zlatno smeđe boje.

Nakon 3-4 minute kuhanja, u umak dodamo kockice hladnog maslaca i miješamo dok umak ne postane kremast. Još tople odreske rasporedimo na tanjure, prelijemo ih umakom, filujemo prženim kolutovima luka i poslužimo.

Prijatno!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...