BURNO U "OTVORENOM": Sve tajne memorijskog stika Zdravka Mamića

Tema HRT-ove emisije "Otvoreno" bila je presuda najpoznatijem hrvatskom bjeguncu Zdravku Mamiću.

  • Regija

  • 17. Mar. 2021  17. Mar. 2021

  • 1

Veljko Miljević, advokat Zdravka Mamića, rekao je kako je čuo za informaciju da je USKOK dobio USB stik, ali ne zna šta je na njemu, a kad bi i znao, ne bi rekao.

- Imam stik od jučer i još ga nisam stigao pogledati. To ne spada u moju dužnost. Saznanja o određenim stvarima imam, ali za taj nemam. Ovo još nije bilo poznato do maloprije, da je USKOK potvrdio da je 8. 10. 2020. zaprimio taj stik i da se po njemu provode određene radnje od tog datuma. O tome sam neformalno saznao tek u zadnjih mjesec dana. I volio sam da o tome ne znam ništa, da se mogu koncentrirati na posao u sudnici. Najavio sam ustavnu tužbu. Ako se pokaže da je točan sadržaj sa stika, ima nekih stvari koje su lako provjerljive. Te stvari su u nešto više od pet mjeseci već i provjerene - rekao je.

Željko Žganjer, bivši direktor USKOK-a, rekao je kako je Mamić iznio ozbiljne činjenične tvrdnje koje kontaminiraju poziciju sudbene vlasti.

- Činjenica je da je gospodin Mamić bio vrlo jasan i precizan. Kazao je kada, kome i koji iznos i u koju svrhu je davao. Dakle, ne pamtim da je netko na taj način bio izričit - istaknuo je. 

Žganjer: Mamić je učinio i samog sebe ranjivim

Smatra kako je Zdravko Mamić i samog sebe učinio ranjivim.

- Zato što je javno kazao kako je davao novac u određenu svrhu, na određenom mjestu. On prihvaća činjenicu ukoliko se to utvrdi točnim, i on ulazi u krug ljudi koji bi mogli biti procesuirani. Gospodin Mamić je danas išao ciljano na određene osobe. Išao je ciljano na ljude koji su neposredno sudjelovali u prvostupanjskom postupku pred Županijskim sudom u Osijeku i išao je na predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Išao je na jedan od stubova suvereniteta ove države - rekao je. 

Rekao je kako predsjednik Vrhovnog suda nije direktno sudjelovao u postupku, ali je Mamić na taj način prozvao i instituciju Vrhovnog suda kao tijelo koje je potvrdilo prvostepenu presudu i učinilo je pravosnažnom i izvršnom.

Antolić: Sudbena vlast je na ovaj način kompromitirana

Krešimir Antolić
, član uprave GNK Dinamo, Zagreb, rekao je kako je činjenica da su optužbe koje je izrekao Zdravko Mamić, vrlo konkretne i egzaktne.

- Postoje istražiteljski alati kako se može utvrditi je li nešto istina ili nije. Kao građanin, moram reći da je to šokantno. Sudbena vlast je na ovaj način kompromitirana. Doveden je u sumnju i kontaminiran je sudski postupak - rekao je.  

- Svi u Dinamu smo se jutros probudili s jednakim obvezama kao što smo imali i jučer. Ista stvar će biti i sutra, a u četvrtak igramo jednu vrlo važnu utakmicu, u nedjelju je druga važna utakmica - istaknuo je Antolić.

- Na nama koji radimo u klubu je zadatak da osiguramo daljnju stabilnost kluba - dodao je.

Istaknuo je kako je Dinamo sve vrijeme stabilan, organizacijski, finansijski i sportski.

- Ne vidim nijedan razlog da to tako ne bude i dalje. Siguran sam da Dinamo u prošlosti, pa tako ni u budućnosti, neće ovisiti o sudbini jednog, dva ili tri čovjeka - naglasio je.

Pavličić Bekić: Mamić je, iz pogleda navijača, za mene aorist u Dinamu

Saša Pavličić Bekić
, advokat i bivši disciplinski sudac HNS-a, rekao je kako je bio najveći kritičar Zdravka Mamića, ali do jučerašnje pravosnažne presude, više nije niti treba biti.

- Gospodin Mamić je, iz pogleda navijača, za mene aorist u Dinamu. Kao hrvatski građanin i disciplinski sudac HNS-a, disciplinski sudac ABA lige, smatram da se uvijek treba poštivati zakon svoje države. Trebaju se poštivati odluke nadležnih tijela. U ovom slučaju Vrhovnog suda Republike Hrvatske. To znači, s ovom pravomoćnom presudom i današnjom izjavom Zdravka Mamića da on odlazi iz Dinama, sva moja kritika prema njemu ne egzistira - rekao je.

Istaknuo je kako se nada da će se Dinamo ustrojiti u skladu sa zakonskim presumpcijama.

Juraj Čošić, predsjednik udruge "Dinamo - to smo mi", rekao je kako se ništa spektakularno nije dogodilo u ovom slučaju.

- Na presici prije bijega u BiH je isto tako mahao čvrstim dokazima gdje je pokušao kompromitirati premijera Plenkovića. U SMS korespondenciji kasnije smo shvatili da se netko igrao na razini dječje igre. Dinamo je to sve s klupskim novcem plaćao i da je to predmet nove istrage.

Miljević: Sadržaj presude ne znam, jer mi još nije dostavljen, a presuda izlazi u medijima

Advokat Miljević se nadovezao i rekao kako uloga Zdravka Mamića u slučaju SMS ne postoji i pravosuđe nije donijelo nikakvu odluku o tom procesu. Na to je Čošić odgovorio kako je iznošenje dokaza uloga Zdravka Mamića i u slučaju SMS i sada. Miljević je rekao kako je USKOK primio nešto i po tome rade te da se za vrijeme postupaka koji su tajni, ni ne mogu znati rezultati uviđaja.

- To što mi imamo nakaradnu situaciju ne u ovom procesu, nego u većini procesa, nama kazneni postupci uskoro neće trebati. Sadržaj presude ne znam, jer mi još nije dostavljen, a presuda izlazi u medijima - rekao je Miljević.

Čošić: Novac treba biti vraćen u Dinamo, a ne u državni proračun

Juraj Čošić smatra kako novac treba biti vraćen u Dinamo, a ne u državni budžet.

- Ako je oštećen Dinamo i ako je utvrđeno pravomoćnom presudom, želimo da se taj novac vrati Dinamu - rekao je.

Saša Pavličić Bekić je rekao kako je imao ponudu da bude član Uprave Dinama, ali poznat je njegov stav i zna se kako bi se ponašao da je došao u Upravu Dinama.

- Zaista ne bih dopustio da se događaju neke stvari koje su se događale - dodao je.

Marko Šivak, sportski komentator Hrvatskog radija, smatra kako je ovaj slučaj naštetio Dinamu.

- Dinamo se opet našao u sličnoj situaciji pred važnom europskom utakmicom. Treba vidjeti kako će se promjena trenera odraziti na momčad. Dinamo je do Tottenhama imao dobru atmosferu u svlačionici. Možda je pozitivno u priči da će ju nastaviti Zoranov pomoćnik Damir Krznar - rekao je. 

Čošić smatra kako se bijeg Zdravka Mamića u BiH finansirao novcem kluba te kako se klub treba prilagoditi Zakonu o udrugama i da članovi postanu članovi Skupštine koji bi onda birali predsjednika, koji bi slagao svoju upravu, koji bi nadzirao sve ove stvari, a ne ilegalno vozio klupski auto i "žmirio" na sve stvari koje se u klubu događaju.

Krešimir Antolić smatra kako udruga "Dinamo - to smo mi" tvrdi kako voli Dinamo, ali vole Dinamo na način da u njemu ništa ne valja.

- Postoji onda jedan paralelni svemir, jer je Dinamo 14 puta zaredom bio prvi, jer je prikazao 381 milijun kuna prihoda u Covid godini, jer će isplatiti igračima nekoliko milijuna eura rata i plaća. Oni imaju pravo na svoju istinu, ali ona je puno drugačija. Ako nije po vašemu, mi smo svi kriminalci - rekao je.

Saša Pavličić Bekić smatra kako svaki član kluba ima pravo birati predsjednika kluba.

- Taj je model puno bolji i demokratičniji - istaknuo je.

Šivak: Zabrinjavajuće je da se udara po stupovima države

Marko Šivak je rekao kako je zabrinjavajuće da se u Hrvatskoj, kao maloj državi i demokratiji, udara po stupovima države. Smatra kako je demokratičnije da veći broj članova odlučuje o radu kluba.

- Problem svih udruga je da mali broj njih može dobiti većinu svojih članova baš kako bi se proveo model jedan član, jedan glas - rekao je.

Željko Žganjer je rekao kako će se vjerovatno na osnovu negativne odluke Ustavnog suda ići i prema Europskom sudu za ljudska prava te da je Zakon o izvršavanju kazne hitan postupak.

Miljević je podsjetio da je Zdravko Mamić rekao kako će služiti zatvorsku kaznu u BiH, ako bude morao služiti kaznu, to je zakonska mogućnost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...