Mini market
REDOVNA PROVJERA NA SARAJEVSKOM AERODROMU: Sletio iz Istanbula, tvrdio da nema ništa za prijaviti, a tamo pozamašna cifra novca
Prije 13 min0
Glavni sastojci njenih recepata su, kaže, i ljubav i volja, a glavna sredstva za rad, umjesto mašina, ruke i oklagija.
Gastro
20. Mar. 2021 20. Mar. 2021
0
Za Bišćanku Alminu Čanić radni dan počinje u 2 ujutro. Dok svi spavaju, ona priprema peciva.
Po originalnoj njemačkoj recepturi, Almina najmanje 5 sati pravi različite vrste bavarskog hljeba, kifle, uštipke, ali i brojne slatkiše.
- Radim s brašnom, kvascem, šećerom, jajima, mlijekom i margarinom - pojašnjava Almina.
Glavni sastojci njenih recepata su, kaže, i ljubav i volja, a glavna sredstva za rad, umjesto mašina, ruke i oklagija.
- Peciva napravim dnevno po 40 do 60 komada, hljebova napravim oko 30 do 60, a donuta napravim već oko 200 do 300 komada velikih, a malih napravim od 100 do 150 komada dnevno - govori Almina.
Otprilike oko 7, kada mnogi tek započinju dan, Almina peciva privodi kraju, a oko dekoracije često joj pomaže i najkreativnija saradnica, kćerka Amina. Nakon toga, proces se nastavlja u pekari u centru Bihaća.
Kupci koji već od ranih sati dolaze po svoja peciva, davno su, kažu, uočili razliku između ovih i bilo kojih drugih, sličnih proizvoda.
- Proizvodi su ekstra. Svaki dan dolazim pošto radim tu u lokalu do ove pekare. Ove buhtle punjene su super - riječi su jednog od kupaca.
Sve je počelo slučajno u Njemačkoj, odakle je Almina i nabavila originalni recept.
- Pa, mi smo došli na tu ideju tako što smo boravili u Njemačkoj i prilikom tog boravka probali smo ta peciva njihova i kada smo se vratili kući u Bosnu i Hercegovinu, onda smo došli na tu ideju da ovo pokrenemo. Bili smo sigurni da u našem gradu ima građana koji bi željeli da probaju ovako nešto - ističe Almina.
Kupci ne da žele probati nego se svakog dana vraćaju u sve većem broju pa zbog toga i par sati poslije otvaranja pekare sva peciva budu obično rasprodana, piše "Hayat".
- To nam se često zna desiti, jer uobičajeno radno vrijeme nam je od 9 do 17 sati, ali u posljednje vrijeme, pogotovo kada je sunčano, kada u gradu ima dosta šetača, onda nam brzo sve bude rasprodato i mi onda u 13 sati već zaključamo trgovinu, jer nemamo više šta prodati - s osmijehom govori ova mlada Bišćanka.
Prije godinu dana, kada su mnogi zbog pandemije počeli gasiti svoj biznise, Almina i njen muž svoj su tek pokretali.
- Mi smo vjerovali da ćemo uspjeti i baš kad su svi zatvarali, mi smo otvorili. I to se pokazalo super idejom, tako da smo i mi zadovoljni - zaključuje Almina.
Mini market
REDOVNA PROVJERA NA SARAJEVSKOM AERODROMU: Sletio iz Istanbula, tvrdio da nema ništa za prijaviti, a tamo pozamašna cifra novca
Prije 13 min0
Vijesti
ZBOG SVEČANOG OTVARANJE ARNAUDIJE: U Banjoj Luci obustave saobraćaja i zabrana rada ugostiteljskih objekata
Prije 16 min0
Sport
VELIKI GUBITAK ZA SVIJET NOGOMETA: Preminuo je legendarni Argentinac, predvodio je Gaučose do krova svijeta
Prije 20 min0
Vijesti
RUDARI NE GUBE NADU: Tragaju za nestalim kolegom, ali se zemlja konstantno urušava
Prije 33 min0
Gastro
IDEALNA ZA VIKEND: Bistra pileća supa s razlogom je svevremenski klasik, jednostavna je za pripremu...
04. Maj 20240
Gastro
NAPRAVITE CHEESBURGER TJESTENINU: U kremastom umaku od mljevene govedine i sira neodoljivo podsjeća na...
03. Maj 20240
Gastro
NAPRAVITE JOŠ OVO POPODNE TIRAMISU OD JAGODA I KOKOSA: Isprobajte drugačiju, proljetnu, verziju
05. Maj 20240
Gastro
I NE ZABORAVITE JOGURT: Danas pravimo sirnicu na malo drugačiji način…
Prije 4h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.