PO NJEMAČKOM RECEPTU U BiH: Alminina peciva kupuju svi, glavni pomagač kćerkica Amina

Glavni sastojci njenih recepata su, kaže, i ljubav i volja, a glavna sredstva za rad, umjesto mašina, ruke i oklagija.

  • Gastro

  • 20. Mar. 2021  20. Mar. 2021

  • 0

Za Bišćanku Alminu Čanić radni dan počinje u 2 ujutro. Dok svi spavaju, ona priprema peciva.

Po originalnoj njemačkoj recepturi, Almina najmanje 5 sati pravi različite vrste bavarskog hljeba, kifle, uštipke, ali i brojne slatkiše.

- Radim s brašnom, kvascem, šećerom, jajima, mlijekom i margarinom - pojašnjava Almina.

Glavni sastojci njenih recepata su, kaže, i ljubav i volja, a glavna sredstva za rad, umjesto mašina, ruke i oklagija.

- Peciva napravim dnevno po 40 do 60 komada, hljebova napravim oko 30 do 60, a donuta napravim već oko 200 do 300 komada velikih, a malih napravim od 100 do 150 komada dnevno - govori Almina.

Otprilike oko 7, kada mnogi tek započinju dan, Almina peciva privodi kraju, a oko dekoracije često joj pomaže i najkreativnija saradnica, kćerka Amina. Nakon toga, proces se nastavlja u pekari u centru Bihaća.

Kupci koji već od ranih sati dolaze po svoja peciva, davno su, kažu, uočili razliku između ovih i bilo kojih drugih, sličnih proizvoda.

- Proizvodi su ekstra. Svaki dan dolazim pošto radim tu u lokalu do ove pekare. Ove buhtle punjene su super - riječi su jednog od kupaca.

Sve je počelo slučajno u Njemačkoj, odakle je Almina i nabavila originalni recept.

- Pa, mi smo došli na tu ideju tako što smo boravili u Njemačkoj i prilikom tog boravka probali smo ta peciva njihova i kada smo se vratili kući u Bosnu i Hercegovinu, onda smo došli na tu ideju da ovo pokrenemo. Bili smo sigurni da u našem gradu ima građana koji bi željeli da probaju ovako nešto - ističe Almina.

Kupci ne da žele probati nego se svakog dana vraćaju u sve većem broju pa zbog toga i par sati poslije otvaranja pekare sva peciva budu obično rasprodana, piše "Hayat".

- To nam se često zna desiti, jer uobičajeno radno vrijeme nam je od 9 do 17 sati, ali u posljednje vrijeme, pogotovo kada je sunčano, kada u gradu ima dosta šetača, onda nam brzo sve bude rasprodato i mi onda u 13 sati već zaključamo trgovinu, jer nemamo više šta prodati - s osmijehom govori ova mlada Bišćanka.

Prije godinu dana, kada su mnogi zbog pandemije počeli gasiti svoj biznise, Almina i njen muž svoj su tek pokretali.

- Mi smo vjerovali da ćemo uspjeti i baš kad su svi zatvarali, mi smo otvorili. I to se pokazalo super idejom, tako da smo i mi zadovoljni - zaključuje Almina.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...