ŽESTOK OKRŠAJ BEOGRADA I PRIŠTINE; BRNABIĆ PRETJERALA: "Jezik mržnje je za Prištinu civilizacijsko dostignuće..."

Ona je navela da Priština nije ispunila tu obavezu iz prvog Sporazuma o normalizaciji i poručila da nema drugog Sporazuma o normalizaciji dok se ne implementira prvi. Brnabić je rekla da nova vlada u Prištini ponovo krši vlastiti Ustav te je istaknula da Srbi u toj vladi moraju po „tom takozvanom Ustavu“ da imaju dva mjesta.

  • Regija

  • 25. Mar. 2021  26. Mar. 2021

  • 1

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da dijalog Beograda i Prištine održavaju Beograd i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zbog mira i stabilnosti, a da je u ovom trenutku najvažnije formiranje Zajednice srpskih opština.

Brnabić je rekla da će sa bilo kim iz Prištine, kad god treba da razgovara o bilo čemu, samo da bi bio mir.

„U ovom trenutku postoji samo jedna tačka kada govorimo o dijalogu, samo jedna stvar o kojoj pričamo, a to je Zajednica srpskih opština“, istakla je Brnabić, odgovarajući na pitanje predsjednika poslaničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka Šaipa Kamberija.

Ona je navela da Priština nije ispunila tu obavezu iz prvog Sporazuma o normalizaciji i poručila da nema drugog Sporazuma o normalizaciji dok se ne implementira prvi. Brnabić je rekla da nova vlada u Prištini ponovo krši sopstveni Ustav i istakla da Srbi u toj vladi moraju po „tom takozvanom Ustavu“ da imaju dva mjesta.

Kamberi je pitao šta će Vlada Srbije preduzeti da bi se sprječilo širenje, odnosno instituzionalizovanje jezika mržnje prema manjinama, posebno prema Albancima i šta će preduzeti u cilju postizanja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom. On je rekao da smo svjedoci čestih i nepotrebnih provokacija koje rizikuju da cijeli proces pregovaranja vrate na polaznu tačku i naveo da je u ranijem periodu Marko Đurić bio zadužen za provokaciju, a od kada je otišao u Ameriku, njegovu ulogu je preuzeo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kamberi je rekao da je objavljivanje karte Kosova sa srpskom zastavom na Vučićevom Instagram profilu simbolička provokacija, koja pokazuje dalje pretenzije Srbije prema Kosovu i predstavlja simboliku Kosova bez Albanaca, simboliku parole devedesetih „Albance preko Prokletija“.

Rekao je i da će premijerki pokloniti knjigu Aleksandra Pavlovića „Imaginarni Albanac“.

„Imamo ozbiljan problem sa demokratijom u ovoj državi“, istakao je Kamberi.

Prema njenim rečima, oni koji misle da Kosovo nije u Srbiji su u manjini na ovoj planeti po broju stanovnika i po broju zemalja u UN.

„Zastava neke druge zemje ili neke druge izmišljene zastave na teritoriji Kosova i Metohije pokazuju pretenzije stranih sila ka srpskoj teritoriji. To ne bi bilo uredu, a ovako kako je stavio predsednik Aleksandar Vučić, to je istina i to je tačno tako kako treba da bude”, istakla je Brnabić.

Ona je rekla da niko poslljednjih decenija nije uradio više od Vučića za dobrosusjedske odnose na Zapadnom Balkanu, da on nije reagovao na provokacije, trudio se da pošalje poruke mira, razumijevanja, saradnje.

Brnabić je zamolila Kamberija da razgovara sa političkim liderima u Prištini i skrene im pažnju na to da je za dobrosusjedske odnose za bolju budućnost najvažnije da poštujemo ono što je potpisano, a to je Zajednica srpskih opština.

Brnabić je rekla da priča sa Prištinom kad god joj se ukaže prilika, da bi voljela da to bude češće, ali je navela da nema naročitog sagovornika u Prištini.

„Ima političkih lidera u Prištini koji kažu da im je razgovor sa Beogradom šesti ili sedmi prioritet. Nama je jedan od prvih prioriteta“, istakla je ona.

Brnabić je rekla da bi voljela da priča sa Prištinom, ali Priština neće da učestvuje u tom dijalogu, nije joj važan.

Ona je navela i da je Marko Đurić bio otet u Kosovskoj Mitrovici, da su ga tukli i mučili.

„Vi pričate o jeziku mržnje, pa gde je Priština od jezika mržnje. Jezik mržnje je za Prištinu civilizacijsko dostignuće. Vi ste još na mučenju, otmicama, ubijanju”, rekla je Brnabić, obraćajući se Kamberiju.

Brnabić je Kamberiju rekla da je on poslanik Republike Srbije i da mora da poštuje Srbiju i da poštuje da je Kosovo i Metohija Autonomna pokrajina u okviru Republike Srbije.

„Oko ovoga nema dvojbe, nema preteranih emocija, nema ljutnje i nema rasprave. Ovo je potpuno jasno, posebno i prije svega u ovom Domu“, istakla je Brnabić.

Ona je rekla da je karta AP Kosovo i Metohija, koja je obilježena srpskom zastavom, karta koja je uobičajena, tu kartu sa srpskom zastavom priznaje više od polovine zemljine kugle.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...