NAJRADOSNIJI PRAZNIK: SVIM PRAVOSLAVNIM VJERNICIMA ŽELIMO SRETAN VASKRS!

Pravoslavni vjernici koji vrijeme računaju po starom, julijanskom kalendaru danas obilježavaju najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

  • Društvo

  • 02. Maj 2021  

  • 2

Na taj se praznik boje jaja i okupljaju porodice za zajedničkom bogatom trpezom, a posebno mjesto zauzima crveno jaje kao simbol života. Sam Vasks za sve vjernike simbolizira praznik pobjede života nad smrću, uskrsnuće sina Božjeg iz mrtvih.

Vjernici već na veliki petak boje jaja na razne načine, pomoću voska, lampe i pera, raznim travama, a oni najstrpljiviji koriste i specijalne alate, četkice i boje.

Prvim crvenim uskršnjim jajetom vjernici bi započeli dan Vaskrsa i time okončali sedam dana dugi post. Jaja crvena ili šarena, simbol ljubavi i sreće, daruju se rođacima i prijateljima i svima čestitarima. Svim pravoslavnim vjernicima, redakcija portala "Slobodna Bosna" želi sretan Vaskrs, tradicionalnim pozdravom Hristos Vaskrse!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...