KRATKA, ALI JASNA PORUKA EVROPSKOG KOMESARA: "EU je itekako stalo i brine za BiH" (FOTO)

"Vjerujem da je danas dobar dan za BiH i EU u kontekstu zajedničke borbe protiv pandemije", kazao je Schallenberg.

  • Vijesti

  • 04. Maj 2021  04. Maj 2021

  • 0

Bosna i Hercegovina danas je od Evropske unije dobila 10.530 vakcina "Pfizer/BioNTech".

Nakon primopredaje vakcina, prisutnima se obratio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, koji je zahvalio Oliveru Varhelyiju, evropskom komesar za proširenje, i Vladi Austrije putem koje je vršena nabavka ovih vakcina. 

- U maju i junu očekujemo značajnije količine vakcina koje treba da stignu u BiH. Do kraja maja trebalo bi biti isporučeno više od 850.000 doza vakcina i s nabavkom od 260.000 vakcina koje je naručila RS iz Kine, mi ćemo biti do kraja drugog kvartala blizu milion doza vakcina - istaknuo je Tegeltija.

Varhelyi je istaknuo da današnja isporuka vakcina znači podršku EU Bosni i Hercegovini. 

- Mi pokazujemo da brinemo za ovu regiju i za Bosnu i Hercegovinu. Evropska unija pomaže da se osigura bezbjednost samog zdravstvenog sektora, pa time i stanovništva. Zajedno s COVAX-om, čiji je EU najveći donator, i mehanizmom EU, mi planiramo isporučiti više od milion vakcina za cijeli region. Želimo pomoći da osigurate vakcine za zdravstvene radnike, koji su na prvoj liniji borbe. Moram reći da je to sami početak, jer moramo osigurati vakcinaciju za sve. Ovo nije bilo nimalo lako niti jednostavno, ali smo u tome uspjeli. Zahvalan sam ministru za evropske i međunarodne poslove Austrije Alexanderu Schallenbergu i kancelaru Sebastianu Kurzu, koji su bili na našoj strani u ovoj borbi i pomogli da se ovo ostvari - poručio je Varhelyi i dodao da je EU itekako stalo i da EU brine.

Prema riječima Alexandera Schallenberga, saveznog ministra za evropske i međunarodne poslove Austrije, EU neće iznevjeriti.

- Vjerujem da je danas dobar dan za BiH i EU u kontekstu zajedničke borbe protiv pandemije. Ovo što danas radimo zapravo je početak borbe protiv pandemije koronavirusa. Naše prisustvo je veoma jasan signal da vas EU neće iznevjeriti i da možete računati na nas i u narednom periodu - poručio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...