HOĆE LI FEDERACIJA BiH OSTATI BEZ RUSKOG PLINA: Oglasili se iz "BH-Gasa", teško optužuju "Energoinvest"

"BH-Gas" želi javno i transparentno da upozna javnost da saopćenje "Energoinvesta" ne odgovara istini i potpuno dezavuiše javnost, saopćeno je jutros iz ove kompanije.

  • Ekonomija

  • 06. Maj 2021  06. Maj 2021

  • 0

Kako je navedeno, "BH-Gas" će u roku od 30 sekundi nakon prijema ruske fakture od "Energoinvesta" izmiriti obaveze prema "Gazprom Exportu" i time će biti otklonjene bilo kakve prijetnje za redovno snabdijevanje potrošača prirodnim gasom.

”Jedina neplaćena faktura je za mart mjesec i ista je dospjela za plaćanje prije pet dana.  'Energoinvest' svjesno zanemaruje činjenicu da je 'BH-Gas' predložio i prijelazno rješenje koje je 'Energoinvest' odbio. 'BH-Gas' dosljedno provodi politiku Vlade FBiH i da 'Energoinvest' dezavuiše Vladu FBiH, što može imati negativnih finansijskih posljedica, u čemu 'BH-Gas' ne želi niti da slučajno učestvuje”, navedeno je u saopćenju.

Iz "BH-Gasa" navode da "Energoinvest" ne želi da dostavi fakturu "Gazprom Exporta" i time onemogućava "BH-Gas" da izvršava obaveze kako ih je izvršavao u posljednje 23 godine.

”Ovo je pravno nasilje koje provodi 'Energoinvest' i ovim želi dovesti u talačku krizu građane i privredu FBiH kako bi izdejstovao preuzimanje potrošača 'BH-Gasa' i time doveo 'BH-Gas' u situaciju da ne može realizovati strateške projekte FBiH, a posebno Južnu interkonekciju. 'Energoinvest' želi da Turski tok bude jedini pravac snabdijevanja, a ruski gas jedini gas koji će FBiH kupovati, a za tu realizaciju Južna interkonekcija postaje smetnja. 

Mjesecima smo upozoravali da će scenarij prelaska na Turski tok biti upravo ovakav i da će 'Energoinvest' samoinicijativnim prelaskom na taj pravac ostaviti sve ugovore sa pravca Beregovo. Sada imamo situaciju da su mađarski transporter FGSZ i srbijanski transporter 'Transportgas Srbija' dostavili opomene za plaćanje transportnih troškova, i to za ugovore koje je 'Energoinvest' trebao raskinuti.

'Energoinvest' i pojedinci, iz nama poznatih centara moći, prisiljavaju 'BH-Gas' da čini nešto što niti jednim dokumentom nije propisano i jasno im je saopćeno da takav vid pritiska neće proći, a 'BH-Gas' će fakturu 'Gazpromu' izmiriti za 30 sekundi samo da 'Energoinvest' dostavi tu fakturu, ali ne žele’‘, istaknuli su iz 'BH-Gasa' uz molbu institucijama da se uključe u rješavanje problema.

'Energoinvest' kao snabdjevač i uvoznik prirodnog gasa u FBiH jučer je obavijestio javnost, potrošače i korisnike prirodnog gasa u Federaciji BiH da će od petka, 7. maja 2021. godine, u 6 sati doći do obustave isporuke gasa u Federaciji BiH, saopćeno je jučer.

Saopćenje pogledajte na ovom linku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...