OVO NIJE DOBRO: U Sloveniji potvrđen slučaj indijske varijante novog koronavirusa

Prvi slučaj indijske varijante novog koronavirusa u Sloveniji otkriven je u uzorku uzetom 20. aprila, objavili su slovenski mediji.

  • Regija

  • 13. Maj 2021  13. Maj 2021

  • 0

Kako prenosi Slovenska tiskovna agencija STA, taj podatak objavljen je na portalu GISAID, a mutacija je potvrđena u Institutu za mikrobiologiju i imunologiju ljubljanskog Medicinskog fakulteta.

Laboratoriji koji se bave sekvenciranjem genoma novog koronavirusa, među kojima je i laboratorij tog instituta, podatke o novim varijantama koje zabilježe, najprije unose u portal GISAID. Riječ je o svjetskoj naučnoj inicijativi i primarnom izvoru koji nudi otvoreni pristup do genomskih podataka novog koronavirusa, prenosi slovenska agencija.

Direktor Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Miroslav Petrovec za sada nije potvrdio informaciju domaćoj javnosti, a pretpostavlja se da će to učiniti u četvrtak na konferenciji za novinare, na kojoj će predstaviti proširenost novih sojeva koronavirusa u Sloveniji, među kojima je najprisutnija tzv. britanska varijanta.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nedavno je objavila da je indijska inačica novog koronavirusa zaraznija i zato predstavlja dodatnu zabrinutost ako bi se proširila svijetom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...