"SVI SMO JOŠ POD DOJMOM...": Irma Baralija otkrila šta se jučer dogodilo u Mostaru

Potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija jutros je za N1 govorila o aktuelnoj situaciji u Mostaru te o političkim relacijiama u BiH.

  • Društvo

  • 19. Maj 2021  19. Maj 2021

  • 4

"VICE News" snimio je dokumentarac o Mostaru u kojem je istaknuto kako je to podijeljen grad – kako postoje dvije bolnice, dva školska sistema, dvije elektroprivrede. U tom filmu navode: Mostar je podijeljen, a Irma Baralija želi okončati nacionalističku politiku u BiH.

Dokumentarac je jako dobro urađen i ja sam neočekivano završila u cijeloj priči i dobila ulogu. Nisam sigurna ni sama da li sam dostojna načina na koji je to prikazano. Ja se zalažem za demokratizaciju procesa. Mi u Mostaru nismo dugo imali demokratiju, sad je imamo. Održani su izbori, imamo funkcionalno vijeće. Podijeljenost je i dalje prisutna u Mostaru. Na prošloj sjednici smo otkrili da imamo i dva radija koja se finansiraju iz gradskog budžeta; jedan iz jedne, drugi iz druge kulturne ustanove. Nismo bili sigurni da li ispunjavaju svrhu da služe građanima Mostara“, kazala je Baralija za N1.

Poručila je da nosioci funkcija u Mostaru nisu navikli da ih se propituje o njihovom radu, ali sada je tu demokratija.

Moramo raditi na tome da svaka ustanova koja se finansira iz budžeta, polaže račune i da se ima uvid na koji način se troše sredstva. Izgleda da mnogi direktori ustanova u Mostaru nisu navikli da ih se propituje, jer zaboga, nismo tako dugo imali demokratiju. Izvještaj koji su podnosili je, vjerovatno, bio samo onako proceduralno i niko nije dovodio u pitanje njihov rad. Veliki naš izazov je sada naučiti i podučiti mnoge direktore i javne ličnosti u ovom gradu koji je njihov posao i odgovornost prema građanima.

Baralija je kazala da se u Mostaru jučer dogodila jedna “lijepa priča”, a radi se o početku zatrpavanja jedne od većih ilegalnih rupa.

Jučer se desila jedna lijepa priča, mi smo još pod dojmom, a to je početak zatrpavanja jedne od najvećih ilegalnih rupa u Mostaru. To je rupa koja je u samom centru u blizini HDZ centrale. Nastala je tako što su bageri jednog dana došli i počeli iskopavati dvorište koje pripada zgradi i građanima koji su cijeli život živjeli tu. Naša Boška Ćavar je u pravnoj bici od 2018. godine protiv tih tajkuna koji su došli i počeli kopati. Čini mi se da to nije samo pobjeda Boške Ćavar nego i stanovnika te zgrade, kojima će se vratiti dvorište. To je i poruka građanima Mostara koji imaju problem s ilegalnom gradnjom da je ipak moguće. Nema više prostora za prebacivanja odgovornosti, sada je za svaku funkciju bitno da postoje ljudi koji za nju primaju novac, ali i podnose odgovornost.

Moj doprinos pisanju Rezolucije je vezan za eskalaciju nasilja prije 15 dana, gdje je grupa navijača izvršila nasilnički čin i dovodila u pitanje imovinu i ugrozila sigurnost u jednom dijelu grada. To nije prvi put da se tako nešto dešava. Nama to ne treba, nikome u ovom gradu. Idemo ususret turističkoj sezoni, mi smo turistički grad, mi komplikujemo stvari i pravimo nesiguran grad. Ja ne želim da živim u takvom gradu”, kazala je Baralija u razgovoru za N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...