OŠTRA REAKCIJA ĆAMILA DURAKOVIĆA; TRAŽI UKLANJANJE NATPISA "ULICA PETERA HANDKEA": "Uvjeren sam da će reagovati i načelnik Srebrenice Mladen Grujičić"

Pojasnio je da Udruženje "Istočna alternativa", koje stoji iza ove inicijative, ima jednog čovjeka Vojina Pavlovića.

  • Društvo

  • 28. Maj 2021  28. Maj 2021

  • 1

Aktivisti Udruženja građana "Istočna alternativa" danas su na dvadesetak objekata u Srebrenici nalijepili natpise sa tekstom "Ulica Petera Handkea", ispisane ćiriličnim i latiničnim pismom.

U izjavi za portal Radiosarajevo.ba predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković oštro je reagirao na ovaj potez.

"Ovo je više predmet policijskih istražnih organa, da se takvi pojedinci i udruženja sanckionišu, jer narušavaju koliko-toliko stabilan politički ambijent koji smo mi uz mnogo napora konačno uspostavili. Ovo je krivično djelo širenja međunacionalne mržnje i svih drugih stvari koje se mogu pripisati ovakvim ultranacionalističkim inicijativama u gradu kao što je Srebrenica", kazao je Duraković za Radiosarajevo.ba.

Pojasnio je da Udruženje "Istočna alternativa", koje stoji iza ove inicijative, ima jednog čovjeka Vojina Pavlovića.

"On uglavnom svake godine unazad desetak godina pokreće određene inicijative kada se bliži 11. juli. On nema ništa drugo za cilj ili, njegovo udruženje, osim da skrene pažnju s tog datuma. Ono što je žalosno jeste da je to udruženje nekoliko puta bilo finansirano od institucija Vlade RS, što nama otežava normalan rad u Srebrenici", istaknuo je.

Najavio je da će kao predsjednik Skupštine opštine pozvati nadležne organe kao što su komunalna policija i PS Srebrenica - da skinu navedene natpise.

"To je nelegalna aktivnost koju vrše građani, koji čak i nisu sa prostora Srebrenice, već iz Bratunca. Uvjeren sam da će reagovati i načelnik Srebrenice (Mladen Grujičić), koji je ranije dao izjavu da inicijative koje pokreće "Istočna alternativa" neće imati podršku institucija lokalne zajednice", kazao je Duraković.

Pojasnio je da se Kolegij SO nije očitovao o toj inicijativi, jer je dnevni red prve redovne sjednice bio već utvrđen.

"Tako da je planirano da se na sljedećem redovnom Kolegiju uopšte razmatra inicijativa Udruženja. Međutim, to udruženje pokazuje da im nije bitno šta o tome misli lokalna zajednica, nisu sačekali da se mi o tome očitujemo, a već provode aktivnosti na terenu", kazao je Duraković osudivši ovakvo postupanje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...