AMERIČKI AMBASADOR PODVUKAO: “Nema razloga za odgađanje izmjena Izbornog zakona, treba jačati odgovornost i KRIVIČNO GONITI one koji čine IZBORNE PREVARE”

Eric Nelson, ambasador SAD-a u BiH, kaže da nema nikakve dileme da je prebrojavanje svakog glasa bez manipulacija obaveza svih stranaka i lidera te da nema razloga za odgađanje izmjena Izbornog zakona BiH.

  • Vijesti

  • 02. Jun. 2021  02. Jun. 2021

  • 0

U toku je sjednica Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva Parlamentarne skupštine BiH. Na početku sjednice obratili su se američki ambasador Eric Nelson, Johann Sattler, šef Delegacije EU, i Katrin Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH.

Eric Nelson, ambasador SAD-a u BiH, kaže da nema nikakve dileme da je prebrojavanje svakog glasa bez manipulacija obaveza svih stranaka i lidera te da nema razloga za odgađanje izmjena Izbornog zakona BiH.

- Reforma procesa odabira i popunjavanja biračkih odbora, tačnost biračkog spiska, uvođenje tehnoloških rješenja u proces brojanja glasova i bolja obuka, promjene su koje će pojačati efikasnost izbornog procesa i dovesti do povjerenja građana. Treba raditi na jačanju odgovornosti, a to zahtijeva krivično gonjenje onih koji čine izborne prevare – rekao je Nelson.

Dodao je da sada, kada je usvojen Poslovnik, Interresorna grupa može raditi i da oni imaju eksperte da im pruže podršku te da od njih očekuje da donesu amandmane koji će biti spremni da ih mijenjaju sa međuanrodnom praksom.

Ketrin Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH, kaže da su spremni da pomognu u realizaciji, te da su spremni omogućiti i podstaći razgovor o organiziranju niza sastanaka Interresorne radne grupe.

- U prošlosti smo radili i sa CIK-om na nizu izmjena i želimo nastaviti s time i provesti preporuke ODIR-a o donošenju promjena. Svi treba da učestvuju da bi ovaj proces bio transparentan. Sve reforme koje budu donesene, provodit će CIK i zbog toga je njengovo učešće neophodno – rekla je Kavalec.

Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH, kaže da, što se tiče konsultativnog procesa, građanskog društva, organizacija „Pod lupom“ organizirat će niz razgovora u junu o izbornom procesu.

- Nadamo se da će Parlamentarna skupština prihvatiti ove aktivnosti i da će one teći uporedo s aktivnostima Interresorne radne grupe –  rekao je Sattler te podsjetio na preporuke jačanja integriteta izbornog procesa koji je upućen prije šest mjeseci Parlamentarnoj skupštini.

- Radi se o sveobuhvatnim dokumentima koji bi vam mogli pomoći, a dokumentaciju je izradila Centralna izborna komisija zajedno sa međunarodnim ekspertima – rekao je Sattler.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...