AMERIKANCI NIKAD ODLUČNIJI: "Sankcije za Balkan omogućavaju odgovor na..."

Sjedinjene Države još nisu najavile nova imena obuhvaćena proširenim obimom uredbe o sankcijama za pojedince i organizacije iz država Zapadnog Balkana, koji ugrožavaju mir i stabilnost regiona, rečeno je u State Departmentu za RSE.

  • Vijesti

  • 10. Jun. 2021  10. Jun. 2021

  • 1

- Ali, ovaj mehanizam omogućava SAD-u da odgovori na najaktuelnije prijetnje po stabilnost i da demokratske institucije napreduju - naveo je portparol State Departmenta.
 
Predsjednik SAD-a Joe Biden proširio je 8. juna opseg vanrednih mjera za države Zapadnog Balkana, proglašenih odlukom iz 2001. godine, kao i kriterije za uvođenje američkih sankcija.
 
Kako je objašnjeno iz State Departmenta, Biden je potpisao novu izvršnu uredbu koja nadograđuje i modernizuje postojeću i proširuje kriterije kako bi se pozabavili trenutnim izazovima, poput korupcije i drugih akcija koje ometaju ključne institucije i međunarodne sporazume, uključujući nove sporazume i institucije.
 
"Proširujemo naš program sankcija kako bismo osigurali da možemo ciljati širi spektar malignih aktivnosti u regionu", naveo je State Department.
 
Također je objašnjeno da je nova uredba uključila i proširenje sankcija za one koji krše Prespanski sporazum iz 2018. godine, kojim su Makedonija i Grčka dogovorile promjenu imena Makedonije u Sjeverna Makedonija.
 
Predviđaju se i sankcije ukoliko se krše odluke Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. Mehanizam je nasljednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, poznatog pod nazivom Haški tribunal, koji se bavio suđenjima za ratne zločine počinjene tokom sukoba devedesetih godina na prostoru bivše SFRJ.
 
Novom uredbom je, osim država bivše Socijalističke federativne republike Jugoslavije (SFRJ), obuhvaćena i Albanija kako bi se pozabavili mrežom korupcije širom regiona.
 
Sankcije su usmjerene na korupciju i podrivanje stabilnosti i nova uredba osigurava efikasnost u rješavanju najozbiljnijih prijetnji stabilnosti u regionu, uključujući korupciju, akcije koje podrivaju demokratsku upravu i ozbiljna kršenja ljudskih prava, ističe State Department.
 
Kako je navedeno, prethodne sankcije i dalje su na snazi. Dodaje se da su Sjedinjene Države posvećene promociji demokratije, transparentnosti, odgovornosti i demokratskom upravljanju širom Zapadnog Balkana, u skladu sa standardima koje zemlje regiona moraju da ispune kako bi osigurale svoje ciljeve napredovanja na evropskom putu.
 
"Osiguranje stabilnosti, prosperiteta i bliže integracije država Zapadnog Balkana u evropske institucije od ključne je važnosti. Nove sankcije za Zapadni Balkan pomažu u jačanju tog cilja unapređivanjem odgovornosti", naglašavaju iz State Departmenta.
 
Bijela kuća prethodno je saopštila da sankcije podrazumijevaju zabranu ulaska u Sjedinjene Američke Države i zamrzavanje imovine i finansija na teritoriji SAD-a. Američkim građanima je zabranjeno da učestvuju u transakcijama s osobama koje su na listi sankcionisanih.
 
Ministarstvo finansija će, kako se navodi, u konsultacijama sa State Departmentom, nastaviti da ažurira spisak pojedinaca koji su pod sankcijama.
 
Uredba o sankcijama na snazi je već 20 godina, prvi put je ovu uredbu donio tadašnji predsjednik George Bush mlađi 2001. godine i od tada se sankcije redovno produžavaju.
 
(Vijesti.ba/RSE)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...