PORUKA IZ SAD-a: State Department osudio Dodikove prijetnje Schmidtu

Dodik je prije dva dana izjavio da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt od sljedeće sedmice neće moći ući u taj entitet te da će ga uhapsiti ukoliko kroči na teritoriju tog entiteta.

  • Politika

  • 08. Sep. 2023  

  • 3

Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller osudio je prijetnje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će uhapsiti I protjerati visokog predstavnika Christiana Schmidta u koliko se odlući ući u ovaj bosanskohercegovački entitet.

“Sjedinjene Američke Države osuđuju prijetnje Milorada Dodika da će spriječiti visokog predstavnika Schmidta da uđe u Republiku Srpsku. Nedvosmisleno stojimo uz Dejtonski mirovni sporazum kao i ovlaštenja visokog predstavnika Schmidta da ga sprovede, kao I uz državu Bosnu i Hercegovinu,” napisao je Miller na mreži X (bivši Twitter).

Dodik je prije dva dana izjavio da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt od sljedeće sedmice neće moći ući u taj entitet te da će ga uhapsiti ukoliko kroči na teritoriju tog entiteta.

Naglasio je da se u RS priprema uredba o zabrani ulaska visokog predstavnika te da će policijske stanice imati zadatak da, kada Schmidt uđe u RS, “organizuju jedinice i da ga izbace”.

Ove Dodikove prijetnje osudila je i američka ambasada u Sarajevu, navodeći da su te izjave napad na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu BiH.

“Nepromišljene prijetnje i smiješne tvrdnje Dodika o statusu i ovlastima visokog predstavnika su neprihvatljive i predstavljaju još jedan korak niz opasan put koji je on izabrao – put izolacije”, upozorili su iz Ambasade SAD-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...