PROJEKT VRIJEDAN MILIJARDU DOLARA: Dvije poznate kompanije udružuju se kako bi promijenile sve…

Fondacije su već potpisale sporazume s "International Finance Corpom", finansijskom podružnicom Svjetske banke, i američkim "International Development Finance Corpom", navodi se u saopćenju.

  • Ekonomija

  • 22. Jun. 2021  22. Jun. 2021

  • 0

Dobrotvorna fondacija najvećeg svjetskog trgovca namještajem "Ikee" i američka fondacija "Rockefeller" objavile su u ponedjeljak da ove godine planiraju pokrenuti milijardu dolara vrijedan fond koji će ulagati u programe u vezi s obnovljivom energiju u zemljama u razvoju.

Fondom se žele finansirati programu za smanjenje milijardu tona emisija stakleničkih plinova te, ujedno, osnažiti milijardu ljudi distribuiranjem obnovljive energije, saopćile su fondacije u zajedničkom saopćenju.

Svaka fondacija osigurat će 500 miliona dolara rizičnog kapitala, izvijestio je "Financial Times". Nadaju se da će ove godine privući dodatna sredstva, vrijedna 10 milijardi dolara iz međunarodnih agencija za razvoj, prije nego što svoj fond otvore institucionalnim ulagačima u nastojanju da prošire ulaganja u obnovljive izvore u zemljama poput Indije, Nigerije i Etiopije.

"Ovo može biti komercijalno isplativo. Milijardom dolara se prihvata rizik unaprijed i to može aktivirati na desetke milijardi dolara. Ovdje se ne kockamo. Vidjeli smo kako funkcionira u Indiji. Znamo što je potrebno da bismo postali uspješni“, rekao je predsjednik "Rockefellerove" fondacije Rajiv Shah.

Fondacije su već potpisale sporazume s "International Finance Corpom", finansijskom podružnicom Svjetske banke, i američkim "International Development Finance Corpom", navodi se u saopćenju.

"Ikea" želi biti klimatski pozitivna do 2030., a većinski vlasnik "Ikea" trgovina "Ingka Group" u aprilu je saopćila da je za ulaganja u projekte zelene energije namijenila četiri milijarde eura.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...