PDP, SDS I DNS OBJAVILI ZAJEDNIČKI PROGRAM: Šta piše u dokumentu oko kog se okuplja opozicija

Sastanak delegacija tri stranke, koje su u srijedu u Banjoj Lluci predvodili predsjednici, nije prošao bez problema.

  • Politika

  • 01. Jul. 2021  01. Jul. 2021

  • 0

Opozicione partije još nisu izašle s imenima kandidata za opšte izbore iduće godine, iako su neki opozicionari žarko željeli da se to desi i da to budu baš oni, ali su zato PDP, SDS i DNS objavili zajednički programski dokument.

Kako saznaje "Srpskainfo", sastanak delegacija tri stranke, koje su u srijedu u Banjoj Luci predvodili predsjednici, nije prošao bez problema.

Oko programskih principa nije bilo većih trzavica, ali izvori tvrde da se desio verbalni okršaj člana Predsjedništva PDP-a i gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića s liderom DNS-a Nenadom Nešićem. Tihi sukob njih dvojice počeo je prije nekoliko dana, kada je Stanivuković na izbornoj sjednici Skupštine DNS-a Banja Luka, kao gost, izjavio da ta stranka treba da doživi katarzu.

Nastavilo se na sastanku opozicije, gdje je, kako se saznaje, Nešić poručio Stanivukoviću da “Srpskoj ne treba novi diktator”, aludirajući na Stanivukovićevu samovolju i namjeru da se već sada objave kandidati za izbore i da on bude jedan od njih. 

Ipak, pred novinare su lideri stranaka izašli složno, predstavljajući ključne programske ciljeve zajedničkog djelovanja za izbore 2022, a to su: vladavina zakona, borba protiv kriminala i korupcije i pravna sigurnost, jačanje ekonomije i zapošljavanje, obrazovanje, demografska obnova, racionalan i dobro organizovan zdravstveni sistem te poboljšanje položaja penzionera, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida te briga o ostalim socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

U preambuli su se dotakli političkih ciljeva: očuvanje Dejtonskog sporazuma i ustavnopravne pozicije Republike Srpske, jačanje njene nadležnosti i ključne mehanizme zaštite, poput entitetskog glasanja i principa pariteta.

Na prvo mjesto stavili su vladavinu prava, s ciljem da pravosudni sistem, kao treći stub vlasti, bude istinski nezavisan i efikasan. Cilj je da svi građani budu jednaki pred zakonom, ali da prioritetno procesuira najkrupnije slučajeve, kojima je pričinjena najveća šteta Republici Srpskoj.

U tački koja se odnosi na jačanje ekonomije, najvažniji ekonomski prioritet bit će zapošljavanje, i to u sektoru proizvodnje i usluga, posebno u oblastima poljoprivredne proizvodnje, šumarstva i drvne industrije, energetike, turizma i informacionih tehnologija.

Opozicionari kažu da će „vratiti povjerenje u obrazovni sistem, poboljšati kvalitet obrazovanja te ponovo uspostaviti odgovarajuće vrednovanje obrazovanja, znanja i profesionalnosti“.

– Srpska ima veliki demografski problem, kome je doprinijela neodgovorna politika aktuelne vlasti. Kroz uspješno rješavanje prvog prioriteta zaustavićemo odlazak mladih, povećati stopu nataliteta i omogućiti povratak onih koji su već napustili RS. Pružićemo podršku mladim bračnim parovima za formiranje porodice i opstanak mladih ljudi na ovim prostorima, što će se postići stimulisanjem profesionalnog usavršavanja mladih i njihovim aktivnim zapošljavanjem – piše u dokumentu.

SDS, PDP, DNS i oni koji im se pridruže, obećavaju da će najveću moguću pažnju posvetiti zdravstvenom sistemu kroz koji će svakom građaninu obezbijediti besplatnu osnovnu zdravstvenu zaštitu, a više nivoe prema ekonomskoj moći društva.

VUKANOVIĆ: LUSTRACIJA KLJUČNA

Poslanik Nebojša Vukanović, koji je odbio da prisustvuje sastanku, kaže da osnovni programski principi djelovanja opozicije predstavljaju siže ključnih tačaka i koraka koji će se preduzeti nakon preuzimanja vlasti.

– Za mene je ključna lustracija, uspostavljanje pravne države i vladavine prava te temeljno čišćenje pravosuđa i policije od svih koji su korumpirani, ucijenjeni i izdali su svoju profesiju, jer je to osnovni preduslov za svaku drugu reformu. U prva tri mjeseca vlasti moraju se donijeti tri „leks specijalisa“, o lustraciji, pravosuđu, policiji i porijeklu imovine, jer nema oporavka ako amnestiramo korumpirane političare, tajkune i moćnike, operemo i biografiju i novac. Nakon uspostavljanja pravde i reda, pravne države i vladavine prava, koji je jednak za sve, doći će do privrednog, ekonomskog, demografskog i moralnog i svakog drugog oporavka – kaže Vukanović za "Srpskainfo".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...