MINISTAR KOŠARAC UZBURKAO DUHOVE: „Treba pitati ministricu Gudeljević šta zna o tome…“

Košarac u intervjuu “Jedan”pojašnjava kako su u Vijeću ministara informirani o tome, te da su vakcine u skladištima možda i zbog problema kampanje za imunizaciju.

  • Politika

  • 08. Jul. 2021  08. Jul. 2021

  • 0

„Imamo statističke podatke koji ukazuju na činjenicu da imamo dosta neiskorištenih vakcina u magacinima. Treba pitati ministricu Gudeljević šta zna o tome“, prenosi gotovo nevjerovatan podatak za BHRT ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac.

Košarac u intervjuu “Jedan”pojašnjava kako su u Vijeću ministara informirani o tome, te da su vakcine u skladištima možda i zbog problema kampanje za imunizaciju.

Vijeće ministara je, smatra Košarac imalo proaktivnu ulogu u vezi nabavke vakcina, te da su na adekvatan način osigurana i uplaćena sredstva u Covax mehanizam.

„Problem je u Covax mehanizmu. Te špekulacije da Savjet ministra nije odreagovao na adekvatan način treba odbaciti. Isto tako treba reći da Savjet ministara, odnosno predsjedavajući i ministrica Gudeljević vodili značajne aktivnosti sa nadležnim entitetskim ministarstvima kada je u pitanju nabavka vakcina. Sjetimo se samo koliko je sastanaka održano. I nije tačno da je Savjet ministara imao indolentan stav. Ja odbacujem te vrste špekulacija“, govori za BHRT Košarac.

Nedovoljno aktivnosti protiv gradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj Gori

Hrvatska ne odustaje od gradnje odlagališta radioaktivnog otpada na samoj granici sa BiH, a ministar Košarac tvrdi da je BiH mogla uraditi mnogo više u pokušaju da onemogući susjednu zemlju u njenoj namjeri.

„Ja ću reći potpuno otvoreno da na temelju odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine sve institucije su dužne da rade na implementaciji našeg cilja, a naš cilj jeste, prije svega, onemogućavanje Hrvatske za izgradnju takvog odlagališta na teritoriji Čerkezovca, odnosno Trgovske Gore i da u tom kontekstu sve institucije daju svoj potpuni doprinos“, kaže ministar Staša Košarac.

Vlast na nivou BiH Staša Košarac ne smatra koalicijom, već vlašću sastavljenom od izbornih pobjednika. Takav koncept vladanja smatra najboljim. Apelira da nakon svakih izbora vlast bude sastavljena od izbornih pobjednika, legitimnih izbornih pobjednika u Republici Srpskoj i u Federaciji Bosne i Hercegovine.

„Naravno da postoje uvijek neka otvorena pitanja, pitanja oko kojih se ne možemo složiti. Postoje pitanja o kojima pričamo da bismo se složili. Naravno, svi imamo svoje političke ciljeve, političke ambicije, političke stavove, ali mislim da smo obezbijedili format da ta vlast funkcioniše. Istina je da opozicija često kritikuje, ali mislim da je potpuno prepoznatljivo da radimo ono što je realno moguće“, govori za BHRT ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...