KOŠARAC NADMAŠIO SEBE: "9. januar značajan je datum za Republiku Srpsku koja je nastala u miru kao odgovor na tadašnje strukture..."

"Vjerovatno u ladicama američkog ambasadora postoji napisana presuda, ali mi smo spremni da snagom argumenata štitimo predsjednika i institucije Srpske“, rekao je Košarac za Srnu.

  • Politika

  • 29. Dec. 2023  

  • 6

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Staša Košarac kazao je da Christian Schmidt svojim izjavama o 9. januaru, daje doprinos politikama usmjerenim protiv RS-a i proizvodi ozbiljnu krizu u BiH.

Košarac je rekao da odgovor Republike Srpske treba da bude okupljanje oko njenih institucija i postupanje u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"On (Schmidt) pokušava da na svaki mogući način provocira legitimno izabrano političko rukovodstvo Republike Srpske, a sve s ciljem pritiska na Republiku Srpsku“, rekao je Košarac.

- 9. januar značajan je datum za Republiku Srpsku koja je nastala u miru kao odgovor na tadašnje strukture koje su zagovarale rat u BiH i sa ambicijom da očuva slobodu i živote srpskog naroda, ne umanjujući svoju širinu da bude država koja omogućava sva prava i Bošnjacima i Hrvatima. Dan Republike Srpske je obaveza svih nas iz Srpske da budemo okupljeni oko tog značajnog datuma. Nema ni tog Marfija ni Šmita niti bilo kog nedobronamjernog Bošnjaka koji nas može spriječiti u namjeri da na adekvatan, civilizovan, kulturan način obilježavamo nešto što je za nas važno. Taj dan je rođendan Republike Srpske, a rođendan se ne može mijenjati i ne može se karakterisati ni na kakav drugi način nego kao važan nacionalni dan Srpske“, rekao je Košarac.

-Republika Srpska i njene institucije već godinama dokazale da Dan Republike obilježavaju dostojanstveno i civilizovano, ne vrijeđajući i ne provocirajući bilo koga. Republika Srpska ne vodi politiku provociranja drugih, već politiku afirmacije svojih potreba, kazao je on.

Schmidtov poziv Briselu da izvrši pritisak na zvanični Beograd i Podgoricu da njihovi predstavnici ne prisustvuju obilježavanju neustavnog Dana Republike Srpske, Košarac je ocijenio kao njegovu nemoć.

"Svjestan je da Republika Srpska svoje procese vodi u skladu sa Ustavom, da su sva rješenja koja nudi na bazi ustava i Dejtonskog sporazuma. Na ovaj način (Šmit) pokazuje da je mali igrač u bilo kojem kontekstu“, kazao je Košarac.

"Vidjeli smo šta je bilo sa bilo kojim rješenjem koje je pokušao da nametne u Republici Srpskoj. Mislim da je potpuno pogrešno za sve u BiH da neko pokušava da nametne rješenje. Naš odgovor, iako ga apsolutno ignorišemo, jeste da je Izborni zakon BiH važan i da mora biti proizvod stavova domaćih političara i mora biti sinhronizovan sa pozicijom i opozicijom u Republici Srpskoj, kao i sa pozicijom i opozicijom u Federaciji BiH i na nivou BiH“, kazao je Košarac.

Konstatujući da je Izborni zakon važan akt, on je kazao da na nivou BiH postoji radna grupa koja radi na zakonodavstvu o izbornom procesu.

"Njegovo bilo kakvo miješanje u izborno zakonodavstvo govori da smo daleko od evropskih standarda i ЕU“, kazao je Košarac.

Govoreći o procesu koji se u Sudu BiH vodi protiv predsjednika Republike Srpske, Košarac je kazao da u BiH nikada nije prestala praksa određene bošnjačke strukture da u partnerstvu sa strancima proizvodi rješenja koja se nameću Srbima, a ponekad i Hrvatima.

"I dan-danas postoji vrsta vrlo aktivne uloge nekih ambasada u BiH koje modeliraju određene partnere iz Federacije BiH i upravljaju njima. Maligni je uticaj ambasadora Marfija na političke procese u BiH, koliko puta to treba da kažemo. Mi iz Republike Srpske otvoreno kažemo da je Marfijevo ponašanje kontraproduktivno, štetno po interese BiH, posebno po Republiku Srpsku. On vrši političke pritiske, to nije njegov mandat“, rekao je Košarac.

-Jasno je da je proces protiv predsjednika Srpske montirani politički proces koji je zagovaran "u kuhinji" Marfija i nekih drugih ambasadora i da je usmjeren na pokušaj da se Dodik skloni sa političke scene, ali i na pokušaj da se napravi matrica da će svako ko ne bude radio kako oni traže proći na isti način.

Oni su u zabludi da se sudi Republici Srpskoj. Ovdje se sudi BiH jer je Milorada Dodika legitimno izabrao srpski narod u Srpskoj i sve aktivnosti je provodio u skladu sa Ustavom i zakonima. I onda mu se sudi što je radio u skladu sa Ustavom i ustavnom obavezom, rekao je Košarac.

Odgovor na sve ovo, naveo je on, jeste ustavno i u skladu sa zakonima ponašanje predsjednika Republike Srpske i svih ostalih njenih predstavnika u vlasti.

"Vjerovatno u ladicama američkog ambasadora postoji napisana presuda, ali mi smo spremni da snagom argumenata štitimo predsjednika i institucije Srpske“, rekao je Košarac za Srnu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...