GRETA THUNBERG ZASTIDIT ĆE MNOGE: Osvanula na naslovnici prvog izdanja “Voguea” Skandinavije, kritikuje modu… (FOTO)

"Neki se u industriji koriste skupim kampanjama kako bi ostavili dojam da su održivi, klimatski neutralni i pošteni", napisala je Thunberg.

  • Žena

  • 09. Avg. 2021  09. Avg. 2021

  • 1

Klimatska aktivistica Greta Thunberg iskoristila je svoje pojavljivanje na naslovnici prvog izdanja "Voguea" Skandinavije kako bi kritikovala brzu modu.

Mlada Šveđanka objavila je u nedjelju navečer na svojim društvenim mrežama naslovnicu novog skandinavskog izdanja modnog časopisa.

Thunberg je na naslovnici odjevena u predimenzionirani baloner, oko nje je šumovito područje u kojem dodiruje konja.

"Modna industrija uveliko doprinosi klimatskoj i ekološkoj krizi, da ne spominjem njezin utjecaj na nebrojene radnike i zajednice koji se iskorištavaju širom svijeta kako bi neki uživali u brzoj modi koju mnogi tretiraju kao jednokratnu", napisala je Thunberg na Instagramu i Twitteru.

"Neki se u industriji koriste skupim kampanjama kako bi ostavili dojam da su održivi, klimatski neutralni i pošteni", napisala je Thunberg.

To je gotovo uvijek zloupotreba zelenog imidža, rekla je Šveđanka, misleći na mjere koje kompanije poduzimaju kako bi se predstavile kao zelene, a zapravo ništa pozitivno ne čine za okoliš, piše Jutarnji.hr.

"Ne možete masovno proizvoditi modu i konzumirati 'održivo'. To je jedan od mnogih razloga zašto nam je potrebna promjena sistema."

Thunberg je u intervjuu za "Vogue" rekla da godinama nije kupovala novu odjeću.

"Nešto novo sam posljednji put kupila prije tri godine, iz second-handa. Samo posuđujem stvari od ljudi koje poznajem", rekla je.

I sam časopis je u saopćenju naveo da dijeli vrijednosti mlade klimatske aktivistice o održivom načinu života i zaštiti okoliša, navele su novine "Expressen".

Odjeća koju Thunberg nosi na naslovnici, izrađena je od održivih, recikliranih materijala, objavio je časopis.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...