KAKO UGUŠITI SLOBODU GOVORA: Greta Thunberg optužena za antisemitizam zbog podrške Palestini

Greta je izbrisala fotografiju, koja je iskorištena kao izlika da je optuže za antisemitizam i gurnu u drugi plan njezinu podršku palestinskom narodu u Gazi, te je postavila novu gotografiju, ovaj put bez sporne hobotnice.

  • Svijet

  • 21. Okt. 2023  

  • 1

Švedska aktivistica Greta Thunberg optužena je za antisemitizam nakon što je javno pozvala da se zaustave napadi na Gazu. U svojoj objavi Greta je napisala: „Danas štrajkujemo jer smo solidarni s Palestinom i Gazom. Svijet mora podići svoj glas i pozvati na hitno zaustavljanje oružanih napada i uspostavljanje pravde i slobode za Palestince i sve civile koji su ugroženi.“

Naišla je na osude zbog  fotografije hobotnice koja se vidi na njenoj objavi kojom daje podršku Palestini jer je u prvoj polovini 20. stoljeća hobotnica korištena kao motiv na antisemitskim karikaturama, kao simbol dominacije Jevreja u svijetu. Antifašistički aktivisti tvrde da nije moguće da je ovako snažan simbol upotrijebljen slučajno, piše Stav.ba.

Nakon toga Greta je izbrisala spornu fotografiju i postavila novu, bez hobotnice, kazavši kako uopće nije znala za konotaciju koju slika nosi. „Razumjela sam da plišana igračka iz moje ranije objave može biti protumačena kao simbol antisemitizma, a čega ranije nisam bila svjesna. Igračku na slici inače često koriste autistični ljudi kao bi izrazili svoje emocije“, napisala je. „Mi smo, naravno, protiv svakog oblika diskriminacije i osuđujemo antisemitizam u svakom mogućem obliku. O tome nema rasprave. Zato sam izbrisala taj post“, dodala je Greta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...