MASTERCARD NAJAVIO KRAJ JEDNE ERE: Odustaju od debitnih i kreditnih kartica koje imaju...

Beskontaktno plaćanje koje se može izvršiti karticom ili mobitelom povećalo se za više od jedne milijarde transakcija u prvom tromjesečju 2021. u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

  • Ekonomija

  • 18. Avg. 2021  18. Avg. 2021

  • 0

Vodeća tehnološko-financijska kompanija Mastercard najavila je kako su odlučili prestati izdavati kartice s magnetskom trakom, javlja BBC.

Do 2033. godine niti jedna od Mastercardovih debitnih ili kreditnih kartica neće imati magnetsku traku, a banke u mnogim regijama, uključujući Europu, bit će u mogućnosti izdavati kartice bez trake već od 2024. godine.

Velika Britanija je već 2006. prešla na kartično plaćanje uz pomoć čipa i PIN-a, koje je u pirokoj upotrebi i  u ostatku Europe, ali u SAD-u se još uvijek koriste magnetske trake.

Iz Mastercarda tvrde da kartice s čipom kao i nove biometrijske kartice koje koriste otiske prstiju nude veću sigurnost.

Magnetska traka razvijena je šezdesetih godina prošlog stoljeća u sklopu IBM-ovog projekta stvaranja osobnih iskaznica za osoblje CIA-e.

Pandemija je, kažu iz Mastercarda, naglasila apetit za različitim načinima plaćanja, a beskontaktno plaćanje koje se može izvršiti karticom ili mobitelom povećalo se za više od jedne milijarde transakcija u prvom tromjesečju 2021. u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...