U GLAVNIM ULOGAMA VLADIKA GRIGORIJE I BIZNISMEN IZ TREBINJA: U Crnoj Gori osnivaju novu političku stranku, Krivokapić ima velike planove...

Pripreme za osnivanje stranke premijera Crne Gore uveliko su u toku, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić sprema za predsjednika svog prvog saradnika.

  • Regija

  • 21. Avg. 2021  21. Avg. 2021

  • 1

Prema saznanjima "Pobjede", kontakt sa visokopozicioniranim funkcionerom CDU je omogućio episkop dizeldorfski SPC-a Grigorije koji je na službi u Njemačkoj i biznismen iz Trebinja Veljko Kuštrov, koji ima dobre veze u toj ključnoj članici EU.

Ministar finansija i socijalnog staranja Crne Gore Milojko Spajić najozbiljniji je kandidat za lidera Demohrišćanske stranke premijera Zdravka Krivokapića.

Prema pouzdanim saznanjima "Pobjede", pripreme za osnivanje partije, čije formiranje je trebalo da bude objelodanjeno krajem augusta, su usporene zbog negativnih stavova Dritana Abazovića i Alekse Bečića.

- Čeka se pogodan momenat jer su ključni koalicioni partneri Ura i Demokrate koji podržavaju Vladu kazali da bi se izgubio ekspertski koncept izvršne vlasti I da bi se oslabio njen reformski kapacitet. To je bio jedan od razloga zbog kojih Krivokapić želi Spajića na čelu te partije, ali se sada projekat usporava - rekao je izvor "Pobjede".

Kontakt sa visokopozicioniranim funkcionerom CDU je omogućio episkop dizeldorfski SPC Grigorije koji je na službi u Njemačkoj, a značajno je lobirao i biznismen iz Trebinja Veljko Kuštrov, koji ima dobre veze u toj ključnoj članici EU. Krivokapić se u posljednjih nekoliko sedmica dva puta sreo sa Grigorijem. Posljednji put je to bilo u Trebinju na promociji knjige o pokojnoim mitropolitu SPC Amfilohiju gdje su bili prisutni mitropolit Joanikije kao i iguman manastira Dečani Sava Janjić koji je takođe aktivan u podršci. Episkop Grigorije je jedan od uticajnijih vladika Srpske crkve i često za sebe govori da je duhovno dijete episkopa Atanasija i mitropolita Amfilohija.

Žestoki je protivnik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića a opozicioni mediji u Srbiji su objelodanili u aprilu ove godine da je, upravo po ugledu na Amfilohija, odlučan da i Srbiji predloži ,,njenog Zdravka Krivokapića“ i na taj način sruši Vučićev režim koji je ozbiljno uzdrman mnogobrojnim aferama.

Biznismen iz Trebinja blizak Srpskoj pravoslavnoj crkvi Veljko Kuštrov takođe pomaže u osnivanju partije a u javnosti je pominjan za specijalnog izaslanika ministra vanjskih poslova u Berlinu. – Kuštrov je Krivokapiću predstavljen kao osoba sa odličnim kontaktima i vezama u Njemačkoj – državi koja je po prioritetima Vlade prvi spoljnopolitički saveznik – rekao je izvor "Pobjede" iz parlamentarne većine.

Prema informacijama iz Trebinja, Kuštrov je obezbijedio za Spajića i podršku Save Mirića, igumana Manastira Tvrdoš. Mirić je inače postao javnosti poznat nakon otvorene svađe sa penzionisanim vladikom Atanasijem proljeća 2020. godine. Iguman Sava je čvrsti zagovornik crkvene hijarhije, ali se isto zalaže za nešto liberalniji pristup prema novim političkim idejama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...