POSTAJE LI VELIKA BRITANIJA ZEMLJA TREĆEG SVIJETA: Police u trgovinama prazne, nema hljeba i bezalkoholnih pića

Dobavljači upozoravaju na daljnje poremećaje u snabdjevanje, što znači da će Britanci možda ostati bez blagdanskih namirnica poput purana prvi Božić nakon što je Brexit stupio na snagu

  • Ekonomija

  • 28. Avg. 2021  28. Avg. 2021

  • 0

Proizvođači hrane i supermarketi u Velikoj Britaniji upozoravaju da bi se kupci mogli suočiti s praznim policama u trgovinama u decembru, za vrijeme praznične sezone, osim ako vlada Borisa Johnsona hitno ne napravi nešto kako bi se smanjio nedostatak radnika u trgovinama i vozača kamiona uzrokovanih Brexitom i pandemijom koronavirusa.

Popularni lanac brze hrane McDonald’s je tako prošle sedmice izbacio milkshake s jelovnika zbog problema s dostavom, dok je lanac restorana Nando’s morao zatvoriti 45 svojih poslovnica zbog istog razloga. Dobavljači upozoravaju na daljnje poremećaje u snabdjevanje, što znači da će Britanci možda ostati bez blagdanskih namirnica poput purana prvi Božić nakon što je Brexit stupio na snagu, piše CNN, prenosi Dnevno.hr.

Britansko udruženje peradarskih proizvođača je izvijestilo da je nacionalna proizvodnja piletine smanjena za 10 posto zbog toga što im nedostaje 16 posto radne snage te procjenjuju da će ove godine za božićne blagdane proizvesti petinu manje božićnih purica nego inače.

Supermarketi upozoravaju da bi se nestašice mogle pogoršati prije ključnog razdoblja blagdanske kupnje. Richard Walker, direktor lanca trgovina Iceland, rekao je u srijedu za BBC Radio kako u trgovinama već nedostaje nekih proizvoda, poput hljeba i bezalkoholnih pića. U međuvremenu, lanac se bori kako bi imao dovoljno namirnica za blagdansku sezonu.

Walker je u saopćenju istakao kako vrijeme brzo ističe i sve su bliži blagdani kada se tradicionalno najviše troši i kada je normalizovano snabdjevanje od vitalnog značenja za normalno funkcioniranje trgovina.

Nikad veće nestašice

U sličnom su položaju i drugi lanci. Iz Tesca su u četvrtak izvijestili da imaju problema s snabdjevanjem brojnih proizvoda, dok su iz suparničkog Co-opa obavijestili da zapošljavaju do 3.000 radnika na određeno vrijeme kako bi pomogla u održavanju zaliha na policama.

“Nikad u životu nisam vidio veće nestašice nego sada”, rekao je izvršni direktor Co-opa Steve Murrells za The Times.

Industrijske grupe krive nedostatak radne snage na ograničeno tržište rada i egzodus državljana EU-a koji su se vratili kući te Velika Britanija ima problema popuniti radna mjesta na kojima su prije radili. Udruženje za putni saobraćaj kaže da Ujedinjeno Kraljevstvo ima manjak od oko 100.000 vozača kamiona, od kojih je 20.000 državljana EU koji su napustili zemlju nakon Brexita.

Nedostaje radne snage i u postrojenjima za pakiranje mesa. Britansko udruženje prerađivača mesa ističe kako im nedostaje čak 14 posto radne snage. Nick Allen, izvršni direktor grupe, rekao je prošli tjedan za BBC kako je ta industrija “izgubila sve više radne snage u Europi” nakon Brexita, a sada zaostaje šest tjedana u proizvodnji popularne britanske božićne slastice, kobasicama umotanim u slaninu.

Otporan lanac opskrbe hranom

Za to vrijeme, glasnogovornica britanske vlade u priopćenju izjavila da Velika Britanija ima vrlo otporan lanac snabdjevanja hranom i da u saradnji s prehrambenim sektorom rade na rješavanju poremećaja u lancu snabdjevanja hranom.

Kako zbog strožih imigracijskih pravila koje je uvela britanska vlada nakon Brexita poslodavci nisu mogli zaposliti zamjenske radnike iz Evropske unije, neke firme, uključujući Tesco vozačima nude bonuse za potpisivanje u iznosu od 1.000 funti.

To možda neće privući dovoljno radnika na tržištu rada na kojem se trenutačno nudi milion otvorenih radnih mjesta, dok je nezaposlenost manja od pet posto.

Richard Walker je rekao da je vlada pogoršala nedostatak vozača kamiona ne stavljajući tu profesiju na popis “kvalificiranih radnika” koji bi omogućio više useljavanja. Britanska vlada najavila je neke mjere za povećanje broja vozačkih ispita za vozače kamiona. Glasnogovornik vlade rekao je da će “većinu rješenja” pokrenuti industrija.

“Želimo vidjeti da poslodavci dugoročno ulažu u domaću radnu snagu umjesto da se oslanjaju na radnu snagu iz inozemstva, a naš plan zapošljavanja pomaže ljudima diljem zemlje da se prekvalificiraju, izgrade nove vještine i vrate na posao”, dodala je glasnogovornica.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...