BRITANSKI PREMIJER OBJAVIO: "Povećamo potrošnju za odbranu na 2,5 posto BDP-a"

Sunak je to rekao u Varšavi tokom posjeta britanskim vojnicima stacioniranima u Poljskoj zajedno s generalnim sekretarom  NATO-a Jensom Stoltenbergom.

  • Evropa

  • 23. Apr. 2024  23. Apr. 2024

  • 0

Velika Britanija planira povećati potrošnju za odbranu na 2.5 posto BDP-a do kraja ovog desetljeća, rekao je britanski premijer Rishi Sunak, prenosi Hina.

Sunak je to rekao u Varšavi tokom posjeta britanskim vojnicima stacioniranima u Poljskoj zajedno s generalnim sekretarom  NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Stoltenberg je to pozdravio. NATO je odredio cilj da države članice trebaju izdvajati 2 posto BDP-a za odbranu. Britanija trenutno izdvaja oko 2.3 posto.

Po Sunaku, dodatnih 75 milijardi funti bit će uloženo u obranu u idućih šest godina. 

"Danas je prekretnica za evropsku sigurnost i povijesni trenutak za odbranu Ujedinjenog Kraljevstva", rekao je britanski premijer, kojeg očekuju opći izbori najkasnije do januara 2025. Sunakovi konzervativci u anketama zaostaju za opozicionim laburistima. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...