PAZITE, POSTOJI RIZIK OD INFEKCIJE: Evo šta se dogodi ako pojedete jaja koja nisu dovoljno kuhana ili pečena

Vaše oči mogu ostati zdravije. Dva antioksidansa koja se nalaze u jajima su lutein i zeaksantin, a za oba je poznato da štite oči od oštećenja i čuvaju vid netaknutim. Visoke temperature mogu uništiti i lutein i zeaksantin.

  • Zdravlje

  • 20. Sep. 2021  20. Sep. 2021

  • 0

Jaja je izuzetno hranjiva namirnica, a možete ih pripremiti na doista mnogo načina. Ipak, termičkom obradom jaja mogu izgubiti neke hranjive tvari. S druge strane, ako jaja nisu termički obrađena, tijelo će slabije apsorbirati neke hranjive tvari, au tom slučaju postoji i rizik od infekcija.

Ne, znate li što se točno događa ako pojedete jaja koja nisu dovoljno kuhana ili pečena?

Prednosti

Dobijte više vitamina D. Stručnjaci navode da sirova jaja nude oko 36 posto više vitamina D koji je nužan za snižavanje rizika od osteoporoze, srčanih bolesti, pretilosti i depresije. Sunčeve zrake su također izvrstan izvor vitamina D, no ako se ne izlažu previše suncu, sirova jaja su izvrsna zamjena.

Unijet ćete više omega-3 masnih kiselina. Jaja je bogata ovim zdravim mastima, a termička obrada može otežati njihovu apsorpciju. Omega 3-masne kiseline nude niz zdravstvenih pogodnosti, od borbe protiv bolova u zglobovima i upale, snižavanja lošeg kolesterola, do borbe protiv tjeskobe i depresije.

Vaše oči mogu ostati zdrave. Dva antioksidansa koja se nalaze u jajima su lutein i zeaksantin, a za oba je poznato da štite oči od oštećenja i čuvaju vid netaknutim. Visoke temperature mogu uništiti i lutein i zeaksantin.

Bit će vam dostupno više biotina. Prema riječima stručnjaka, biotin je vitamin B koji je potreban za niz stvari: zdravu kosu, lijepu kožu, jake nokte, pravilan rad štitnjače i nadbubrežnih žlijezda. Također, biotin vam daje energiju i pomaže regulirati metabolizam.

Unijet ćete više kolina koji također imaju niz zdravstvenih prednosti. Naime, kolin je potreban za ispravan rad mišića, funkcioniranje jetre, razvoj mozga, stabiliziranje raspoloženja i normalnog metabolizma. Nedostatak koline, na temelju određenih studija, može povećati rizik od Alzheimerove bolesti. Stručnjaci kažu da možete unijeti do 20 posto više biotine ako konzumirate sirova jaja, prenosi N1.

Griva

Apsorbirat ćete manje proteina. Naime, jaja su izuzetno bogata proteinima. Prema znanstvenim istraživanjima, apsorpcija proteina se smanjuje ako se jaja konzumiraju sirova - do 90 posto proteina apsorbira se ako se jaja skuhaju, dok se samo 50 posto proteina apsorbira u sirovim jajima.

Sirova jaja mogu biti kontaminirana bakterijama. Visoke temperature ubijaju bakterije i stoga je poželjno termički obraditi hranu, navodi  Healthy builderz . Postoji i velika šansa da sirovo jaje sadrži salmonelu, vrstu bakterija koja može uzrokovati trovanje hranom. Stručnjaci objašnjavaju da se salmonela može nalaziti i na ljusci, ali iu samom jajetu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...