TEŽAK UDARAC ZA AUTOINDUSTRIJU: Brojke su katastrofalne, stanje je puno gore nego što se očekivalo…

Još u maju su prognoze bile mnogo optimističnije – gubici su procjenjivani na 110 milijardi dolara.

  • Auto

  • 24. Sep. 2021  

  • 0

Stalni nedostatak čipova i dalje utječe na globalnu automobilsku industriju. Zbog nedostatka poluvodiča, industrija će ove godine vjerovatno propustiti prihod od 210 milijardi američkih dolara (179 milijardi eura), prognozirala je konsultantska kompanija Alix Partners.

Još u maju su prognoze bile mnogo optimističnije – gubici su procjenjivani na 110 milijardi dolara.

Prema studiji, godišnji gubitak proizvodnje u industriji bit će oko 7,7 miliona vozila, gotovo dvostruko veći nego što se ranije mislilo. U maju su Alix Partners manjak od 3,9 miliona vozila. Dakle, brojke su gotovo katstrofalne.

U godini prije pandemije, 2019., prodano je oko 65,5 milona vozila.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...