PUTINOVA AUTOINDUSTRIJA NA KOLJENIMA: Lade će proizvoditi zatvorenici, ali ni to nije najgore od svega…

Firma sa sjedištem u gradu Togliattiju u regiji Samara odbila je komentirati postizanje ciljeva korištenjem prinudnih radnika.

  • Auto

  • 16. Jun. 2023  

  • 0

Otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, mnogo toga se promijenilo. Besmisao razaranja i borbe za teritorij suverene države rastu iz dana u dan. Iz ruskog rakursa očigledno je da su teškoće svakim danom sve veće jer zapadne sankcije grizu tamo gdje najviše boli, na tehnološki sektor u kojem nema ključnih proizvođača.

Rusiju su napustili Volkswagen, Toyota i Renault, koji je bio vlasnik AvtoVAZ-a, proizvođača Lade. Osim problema s proizvodnjom i dijelovima, AvtoVAZ ima još jedan – nema radnika, piše Globe Echo. Mnogi su Rusi završili u uredima za mobilizaciju, zadužili su puške i uniforme, neki su pobjegli iz zemlje, a radnika je sve manje. Uprava zatvora u regiji Samara objavila je da je Avtovaz pozvao tamošnje zatvorenike na prinudni rad.

Najveći ruski proizvođač automobila Avtovaz želi osuđenicima popuniti praznine na proizvodnim linijama. Kao i mnoge druge firme u Rusiji, AvtoVAZ se bori s nedostatkom radne snage. Stopa nezaposlenosti u aprilu je pala na rekordno niskih 3,3 posto. Kao rezultat ukrajinskog rata, stotine hiljada muškaraca unovačeno je u vojsku, a mnogi drugi pobjegli su u inozemstvo. To je u koliziji s ambicioznim ciljevima ruskog proizvođača automobila: AvtoVAZ želi povećati svoju proizvodnju za 28 posto od septembra i za 40 posto od januara sljedeće godine. Firma sa sjedištem u gradu Togliattiju u regiji Samara odbila je komentirati postizanje ciljeva korištenjem prinudnih radnika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...