NAČELNIK CENTRALNE KOMANDE AMERIČKE VOJSKE OTKRIO SVE: "Trumpov sporazum s talibanima bio je poguban..."

Načelnik Centralne komande američke vojske, general Frank Mckenzie, tvrdi da je uzrok pada vlade Afganistana sporazum administracije tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa s talibanima iz 2020. godine, koji predviđa potpuno povlačenje američkih snaga iz te zemlje.

  • Svijet

  • 30. Sep. 2021  

  • 0

Mckenzie je pred Odborom za oružane snage Zastupničkog doma Kongresa naveo da je pad afganistanske vlade počeo nakon što je broj američkih vojnika, odlukom aktuelnog predsjednika Joea Bidena iz aprila ove godina o potpunom povlačenju do septembra, pao ispod 2.500.

General je ocijenio da je sporazum iz Dohe imao “poguban efekat” na afganistansku vladu i vojsku, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Biden nastavio provođenje plana

S tom ocjenom saglasio se i američki ministar odbrane Lloyd Austin, rekavši da je sporazum pomogao talibanima da “ojačaju”, navodi BBC.

Osim određivanja datuma povlačenja, sporazum iz Dohe predviđa obavezu talibana da preduzmu korake na sprečavanju grupa poput Al-Kaide da ugroze sigurnost SAD-a i njihovih saveznika.

Nakon što je izabran za predsjednika SAD-a, Biden je nastavio provođenje plana o povlačenju, ali je za krajnji rok, umjesto maja, određen 31. august.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...