BIVŠI PREMIJER SRBIJE ZORAN ŽIVKOVIĆ: “Udružena opozicija može da pobijedi Vučića, da je politika koju je vodio Đinđić…”

"...u narednih nekoliko godina, Srbija bi već odavno, kao i Crna Gora, postala članica EU. Odavno bismo okončali i lustraciju i borbu protiv kriminala."

  • Regija

  • 05. Okt. 2021  

  • 1

U Srbiji se danas šire laži o tome šta je bio 5. oktobar, jer Aleksandar Vučić sebe pokazuje kao najboljeg za stabilnost koju obećava i istoku i zapadu, kao što je svojevremeno radio i Slobodan Milošević, ocijenio je osnivač Nove stranke i nekadašnji premijer te države, Zoran Živković u emisiji “Znam da znaš” Gradske radio televizije.

Živković kaže da opozicija treba da se udruži i zajednički pobijedi Vučića i podsjeća da je sa 5. oktobrom završen tragičan period srpske istorije, koji je trajao deset godina.

“Okončao je vlast Miloševića koja je nanela veliku štetu Srbiji i Srbima, ali i mnogima oko nas. Tada smo se ujedinili kao opozicija i uspeli da pobedimo Miloševića, bez ičije pomoći, jer su nas iz sveta ubeđivali da bojkotujemo izbore, a ne da izađemo na njih”, kazao je Živković.

“Da je sprovedena potpuna tranzicija, Srbija i Crna Gora bile bi u EU”

Navodi da su, ipak, mnogi razočarani rezultatima 5. oktobra i da je moglo da se uradi više.

“Zoran Đinđić i ja radili smo sve što je bilo moguće, ali potpuna tranzicija, lustracija, okončanje borbe protiv kriminala nije završeno, tako da danas u Srbiji imamo vraćanje tada mladih, a sada već zrelih naslednika Miloševića i Šešelja“, ističe Živković.

Da je, kako je rekao, završena istraga oko svih “prljavština” koje su obilježile devedesete, Srbija bi do sada bila dio Evropske unije.

“To se nije desilo, žao mi je što to nismo sproveli do kraja, jer sigurno bi i Srbija i Crna Gora, zajedno ili odvojeno, ali u dobrim odnosima, već odavno bile deo EU”, uvjeren je Živković.

Osvrćući se na događaje koji su prethodili 5. oktorbu, podsjeća da je tadašnja opozicija odlučila godinu prije izbora da predloži Vojislava Koštunicu kao protivkandidata Miloševiću.

“Milošević je raspisao izbore godinu ranije, ali mi smo već bili spremni na to. 24. septembra 2000. smo pobedili, a 5. oktobra uspeli tu pobedu i da sačuvamo”, naveo je Živković.

Ističe da se danas šire laži o 5. oktobru, jer Vučić sebe pokazuje kao najboljeg u Srbiji za stabilnost koju obećava i istoku i zapadu, kao što je svojevremeno radio i Milošević.”

“U ovom trenutku je najveća odgovornost na opoziciji, da se udružimo, napravimo zajedničku listu i kandidate i ponovimo ono što smo uspeli 1996, a posebno 2000.”, poručio je Živković.

Smatra da kandidat opozicije nikako ne bi trebao da bude neko od aktuelnih ili bivših političara.

“Moramo da nađemo kandidata neopterećenog prošlošću i to treba da bude neko od aktivnih intelektualaca koji su se profesionalno dokazali. Siguran sam da u Srbiji postoje ljudi koji ispunjavaju te kriterijume. U narednih mesec možemo da napravimo procenu ko od njih ima najveće šanse. Uz zajednički nastup opozicije, možemo da pobedimo Vučića”, kategoričan je Živković.

Ključ je, dodaje, da opozicija sjedne za sto, da se svi nesporazumi i svađe iz prošlosti zatvore, kako bi Srbija postala zdrava, normalna zemlja u kojoj ima šanse za svačiju zdravu ideologiju, program i politiku.

“To smo uradili još početkom 2000. godine, to možemo i sada, i ko radi protiv toga neće moći da dokaže da nije tajni agent Vučića i njegove kriminalne organizacije”, naglašava Živković.

Kaže da je Srbija 2021. godine daleko od onoga gdje je mogla da bude.

“Da je politika koju je vodio Đinđić nastavljena u narednih nekoliko godina, Srbija bi već odavno, kao i Crna Gora, postala članica EU. Odavno bismo okončali i lustraciju i borbu protiv kriminala i bili dobar primer za to da, bez obzira na prljave i zle naslage prošlosti, možemo da živimo zajedno i dobro, a da ne umanjujemo značaj istorije niti šanse za budućnost”, zaključio je Živković za Gradski.me.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...