EVROPSKI KOMESAR POTCRTAO: “Bosna i Hercegovina mora da napreduje..."

Dodao je da će Evropska unija nastaviti da pomaže na evropskom putu BiH.

  • Vijesti

  • 19. Okt. 2021  

  • 1

"Politički lideri u Bosni i Hercegovini moraju da podrže, a ne da rade na ometanju rada državnih institucija", kazao je evropski komesar Oliver Varhelyi nakon sjednice Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove.

Podcrtao je da Bosna i Hercegovina mora da napreduje po svih 14 prioriteta tako da može da postigne napredak na evropskom putu. 

"Potrebna je politička volja svih strana", kazao je Varhelyi.

Dodao je da će Evropska unija nastaviti da pomaže na evropskom putu BiH.

Govoreći o zemljama regiona, on je kazao da je EU posvećena evropskoj perspektivi država Zapadnog Balkana.

"Želimo da idemo naprijed. To je dugoročan proces, postoje izazovi u regionu koji se moraju riješiti odmah", naveo je komesar.

Rekao je da su nedavna dešavanja pokazala koliko su podjele velike i koliko je potrebno ugraditi truda kako bi se postigao napredak, navodi Klix.

On je najavio ekonomski plan od 30 milijardi eura za zemlje regiona. Kako je kazao, sprovođenje tog paketa pomoći će da se prevaziđe ogromni ekonomski jaz između država Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...