ALEMKA MARKOTIĆ UPOZORAVA: "Moguće je da ćemo opet imati..."

"Moguće je", odgovorila je na pitanje je li moguće da se ponovi stanje iz decembra 2020., kad je Hrvatska imala i 4000 zaraženih koronavirusom dnevno.

  • Regija

  • 20. Okt. 2021  20. Okt. 2021

  • 1

Direktorica zagrebačke Klinike za infektivne bolnice Alemka Markotić je u razgovoru za RTL komentarisala je situaciju s epidemijom, ali i slučaj muškarca koji je pobjegao iz bolnice te je drugi dan preminuo.

"Nije me previše iznenadilo...", odgovorila je na pitanje je li ju ovakva kulminacija broja zaraženih iznenadila, pa dodala: "Gledajući situaciju u baltičkim zemljama, gdje se nešto slično događa, s obzirom na hladnije vrijeme i brzinu širenja delta varijante među necijepljenima, bilo je za očekivati da će brojevi biti viši. Možemo očekivati da će brojevi još rasti, pa i brzo, pa možda i dosta visoko."

"Moguće je", odgovorila je na pitanje je li moguće da se ponovi stanje iz decembra 2020., kad je Hrvatska imala i 4000 zaraženih koronavirusom dnevno.

"Svi na ECMO uređajima su nevakcinisanii, među njima je dosta mlađih"

Kaže da trenutno na Infektivnoj klinici imaju 15 bolesnika na ECMO uređaju, aparatu za izvantjelesnu oksigenaciju. "Svi su necijepljeni i među njima ima dosta mlađih ljudi", dodala je.

"Dosta je težih bolesnika u Klinici, za koje treba određeno duže vrijeme da se otpuste, tako da je popunjenost visoka i, naravno, prenapregnutost osoblja velika", kaže Markotić.

Je li ikada bilo toliko bolesnika na ECMO uređaju i što je tome razlog?

"Ne sjećamo se čak ni u vrijeme one pandemije gripe H1N1, pa ni u drugom, trećem valu da je kod nas baš na jednom mjestu bilo toliko ljudi na ECMO-u. Pokušavamo shvatiti što se događa, zašto je dio njih koji su bili i zdravi i općeg dobrog stanja sada na ECMO-u", kazala je.

Rekla je da je moguće da na njihovo stanje utječe količina virusa koju su primili, primjerice ako su bili u zatvorenim prostorima. Dalje je komentirala i slučaj oboljeloga od covida koji nije bio svjestan da će ubrzo imati vrlo težak oblik bolest, pa je otišao i ubrzo umro u domu svoje majke u Hoto Vilama.

Rekla je kako bolesnici ponekad nisu svjesni toga da ljekari znaju više od onoga što se njima čini da znaju. "Mi viđamo, ne tako rijetko, da bolesnici dođu na nogama u relativno dobrom općem stanju, ali nam iskustvo govori da će to biti brzi i teži razvoj bolesti", rekla je.

Dodala je kako je takva procjena bila i kod muškarca koji je pobjegao iz bolnice. "Kada je došao, nije bio svjestan da je moguće kako bi uskoro mogao imati teški oblik bolesti. Ovo je bolnica otvorenog tipa, u par minuta je skinuo kanilu i kisik i otišao. Dežurni djelatnici su korektno reagirali, kada ga nakon par minuta nisu našli, zvali su policiju", rekla je Markotić pa izrazila saučešće porodici. 

"Moram upozoriti ljude da moraju vjerovati struci, iznimno je bitno da nam vjeruju kod liječenja, bilo da ih otpustimo doma ili da su u bolnici", rekla je, prenosi Index.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...