PROFESOR SA UNIVERZITETA "JOHNS HOPKINS”: "Nema sumnje, Amerika priprema set mjera kojima će spriječit regresije političkih prilika u regionu, a istovremeno očekujte i ovo"

Specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar saopštio je na nedavno održanom 2BS forumu da će američka administracija biti veoma aktivna u regionu, te da imaju jasan odgovor na uticaj Rusije

  • Mini market

  • 26. Okt. 2021  26. Okt. 2021

  • 0

State Department i Bijela kuća žele da pošalju poruku da obraćaju veliku pažnju na situaciju u regionu, kaže profesor na Univerzitetu Johns Hopkins Siniša Vuković, komentarišući seriju imenovanja američkih zvaničnika.

Dodaje da je legitimna i interpretacija da se zapravo šalje poruka da je situacija na terenu možda izmakla kontroli.  Specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar saopštio je na nedavno održanom 2BS forumu da će američka administracija biti veoma aktivna u regionu, te da imaju jasan odgovor na uticaj Rusije, a Vuković za Antenu M kaže da su poruke bile sasvim jasne.

-Nema sumnje da se radilo o veoma oštrim i direktnim porukama. Amerika priprema set mjera kojima će primarna namjera biti sprječavanje dalje regresije političkih prilika u regionu. Istovremeno može se očekivati i da će se manje tolerisati strategija balansiranja i sjedenja na dvije (ili tri) stolice. Mnogi se sjećaju da je Brajan Hojt Ji, za vrijeme administracije Baraka Obame, već poslao takve signale. Tadašnja situacija i trenutne prilike su neuporedive, jer tada nije postojao ovakav stepen uticaja ‘trećih strana’ na Balkanu, prije svega u Srbiji i u manjem entitetu Bosne i Hercegovine. Brine i činjenica da tom društvu nerijetko mnogi, čak implicitno i sam Eskobar, vide i današnju Crnu Goru. Zvaničnici crnogorske Vlade sigurno su dobili jasne poruke u Vašingtonu da bilo kakvo promišljanje kojim se relativizuje uticaj trećih strana više neće biti tolerisano, kazao je Vuković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...