POLITIČKI ANALITIČAR ZLATKO VUJOVIĆ: "Čestitka Andrije Mandića za tzv. Dan RS-a je potez koji nije prijateljski prema Bosni i Hercegovini"

Mandić je poručio da neće prisustvovati proslavi jer je 9. januara njegova krsna slava koju provodi sa porodicom, ali je iskoristio priliku da čestita predsjedniku Miloradu Dodiku.

  • Regija

  • 08. Jan. 2024  08. Jan. 2024

  • 0

Čestitka predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića za tzv. Dan Republike Srpske koji je sud u Bosni i Hercegovini proglasio neustavnim, akt je agresivnog karaktera i takav potez nije prijateljski prema Bosni i Hercegovini, smatraju sagovornici TV E.

Analitičar Zatko Vujović smatra da Mandić pravi krizu u odnosima Crne Gore sa Bosnom i Hercegovinom, te da je Sarajevu jasno kakvi vjetrovi duvaju iz pravca zvanične Podgorice.

"Ono što je uradio gospodin Mandić jeste jedan, možemo reći, akt agresivnog karaktera prema Bosni i Hercegovini jer je sa pozicije zvanične Podgorice gospodin Mandić poslao poruku da ne priznaje odluke sudova Bosne i Hercegovine koji su proglasili neustavnim tzv. Dan Republike Srpske. Samim tim, gospodin Mandić pravi krizu u odnosima sa Bosnom i Hercegovinom našim sudjedom i takođe šalje i veoma negativnu poruku zapadnim partnerima koji su izričiti oko ovoga pitanja, da ne mogu računati na saradnju sa zvaničnom Podgoricom ukoliko će Podgorica pratiti, kao što u velikom dijelu i prati ono što gospodin Mandić odluči", rekao je Vujović za TV E.

Mandić je poručio da neće prisustvovati proslavi jer je 9. januara njegova krsna slava koju provodi sa porodicom, ali je iskoristio priliku da čestita predsjedniku Miloradu Dodiku.

Vujović kaže da sa jedne strane Mandić nije prisutan, nije uzeo maksimalistički pristup, a s druge je pokazao da je dosljedan podršci nacionalističkom programu njegovih partnera u regionu.

"Tako da ja vjerujem da je ovo jedan usaglašeni čijim vladajuće koalicije i ne treba da iznenadi. Mislim da se sve dešava onako kako bismo trebali da očekujemo s obzirom na sastav ove parlamentarne većine", ocijenio je Vujović.

Za mnoge potez Mandića nije iznenađenje, ali ni ćutanje njegovih partnera vlasti jer, kako kažu, Mandić je dominantan u vladajućoj većini.

"Moram reći da je to očekivano zato što se sve ovo vrijeme i te kako znalo na kakvim ideološkim smjernicama stoji gospodin Mandić, a da istovremeno oni koji sa njim sarađuju u vlasti, kojima on daje legitimitet i koji njemu daju legitimitet aktivno ćute i pokušavaju da relativizuju to što se desilo", ocijenio je Siniša Vuković, profesor na Univerzitetu Johns Hopkins u Vašingtonu.

Iz Vlade nisu konkretno odgovorili na pitanje da li je problematičan takav potez visokog zvaničnika Crne Gore, već su, kažu, upit proslijedili Ministarstvu vanjskih poslova odakle još nema reakcije.

Za sagovornike televizije E su, ipak, potezi koje povlači kao visoki zvaničnik i predstavnik Crne Gore problematični iako, kako ističu, Mandić ne krije svoje ideološke i političke ciljeve.

"Mandić je iz pozicije predsjednika Skupštine aktivno se zalagati nekad javno više, da kažemo, mimo prisustva javnosti za ostvarenje njegovih programskih ciljeva, a oni podrazumijevaju između ostalog i nestanak Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore kao država koje poznajemo. Znači njegova politika je u smjeru rušenja tri države, koje su susjedi Srbije. To je veoma agresivna politika. Zvaničnom Sarajevu će biti više  nego jasno kakvi vjetrovi duvaju i od zvanične Podgorice", zaključio je Vujović.

Na pitanja televizije E odgovori nisu stigli ni iz pokreta Evropa SAD, niti iz Demokratske Crne gore, navodi Pobjeda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...