TEŽAK UDARAC ALEKSANDRU VUČIĆU: Boris Tadić otkrio da su američke sankcije Vučićevim bliskim saradnicima uslijedile nakon razgovora u Washingtonu…

Ne stišavaju se reakcije nakon uvođenja sankcija SAD-a ljudima bliskim predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

  • Regija

  • 09. Dec. 2021  09. Dec. 2021

  • 0

Tim povodom oglasio se bivši predsjednik Srbije Boris Tadić.

"Američka administracija je upravo donela odluku o uvođenju sankcija kriminalnoj grupi Vučićevog bliskog saradnika Zvonka Veselinovića! Kriminal i korupcija i te kriminalne grupe su, između ostalog, bile i tema razgovora koje prethodnih dana imam u Washingtonu", poručio je bivši predsjednik Srbije Boris Tadić.

Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije nekolicini biznismena i predstavnika Srba sa Kosova, među kojima su kontroverzni biznismeni, svojevremeno optuženi za ubistvo Olivera Ivanovića - Zvonko Veselinović i Milan Radoičić.

Pojedinci kojima su uvedene sankcije su:

Andrija Bojić, Srđan Vulović, Milan Mihajlović, Miljan Radisavljević, Radovan Radić, Siniša Nedeljković, Radule Stević

Firme povezane sa Veselinovićem kojima su uvedene sankcije

O bliskosti Andreja Vučića, brata predsjednika Srbije, i Zvonka Veselinovića, kriminalca s Kosova, godinama se spekuliralo, a ti navodi prvi put su potvrđeni njihovim zajedničkim fotografijama koje su objavili novinari KRIK-a. Njih dvojica fotografirani su u restoranu „Salaš 137“ na Kopaoniku 2015. godine dok ćaskaju, smiju se i piju.

Američki državni sekretar Antony Blinken oglasio se nakon što je Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država jučer izreklo sankcije pojedincima i kompanijama iz Srbije, Kosova, Hrvatske i Bugarske.

"SAD su izrekle sankcije za 16 osoba i 24 organizacije koje su povezane s međunarodnim kriminalnim aktivnostima u Evropi i zapadnoj hemisferi. Prioritet za nacionalnu sigurnost je suzbiti korupciju, a koja ide u prilog međunarodnom organizovanom kriminalu", poručio je Blinken.

Podsjećamo, među sankcionisanima su Zvonko Veselinović i Milan Radoičić za koje srbijanski mediji navode da su biznismeni bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) Aleksandra Vučića.

Iz Ministarstva finansija SAD-a (US Department of the Treasury), koje je izreklo sankcije, su saopćili da je riječ o osobama i kompanijama koje se bave organizovanim kriminalom i korupcijom kojima se urušava vladavina prava.

Već nekoliko mjeseci američka administracija najavljuje sankcioniranje pojedinaca i organizacija na Zapadnom Balkanu. Očekuje se da će uskoro biti sankcionisani pojedinci i kolektivi iz Bosne i Hercegovine.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...